Британскитя премер Дейвид Камерън е казал в разговор с друг европейски лидер, че "може би е по-добре" Гърция да се оттегли от Еврозоната, за да позволи на икономиката си да се пренастрои, предава всекидневникът "Гардиън" на уебсайта си, цитирайки изтекъл дипломатически документ.

Камерън е казал, че гръцко излизане от общата валута е може би най-доброто решение, макар да носи "големи рискове".

Дипломатическата бележка с резюме на частен разговор между Камерън и един от европейските му колеги дава да се разбере, че той се е провел неофициалната част на срещата, пише изданието.

Камерън трябва да проведе референдум дали Великобритания да остане в ЕС до края на 2017 година. Той планира кампания да обясни опасностите от британско напускане на съюза, но в същото време води преговори за реформи в него и предоговаряна на членството на страната му, така че гражданите ѝ да се убедят от ползата да си в Европа.

В документа се казва: "Що се отнася до Гърция, министър-председателят той са запита дали Ангела Меркел би позволила дискусия с Гърция на ниво министър-председатели и допусна, че може би би било по-добре за Гърция да напусне Еврозоната, за да оправи икономиката си, макар и да прие, че и в това има големи рискове”.

"Гардиън" отбелязва, че бележките на Камерън може да подразнят лидерите в Еврозоната,  които се борят да избегнат гръцки дефолт, който би извел страната от еврото.

Финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) се събират по-късно днес в Брюксел, след като гръцкият премиер АлексисЦипрас обяви, че на 5 юли свиква референдум дали страната да приеме предлаганата от кредиторите ѝ сделка..