РОЛАНД НЕЛЕС

Сега и референдум. Гърция е на най-прекия път да се превърне в държава-хаос в края на Европа.
Да, тези гърци ни изнервят. Един народ от 11 милиона от години държи Европа на нокти. Кохорти от политици и служители почти не се занимават с нищо друго, освен да търсят решение за фалиралата държава. Дали все някой в Атина забелязва колко много гръцкият инат измъчва останалата част на Европа?

Алексис Ципрас и другите суперексперти в Атина излизат с все нови инициативи, само и само да предпазят собствената си страна и скапания държавен апарат от крайно наложителни и необходими реформи. Сега референдум трябва да реши кризата. Оповестяването му е поредното предизвикателство дори за последните добронамерени хора в останалата част на Европа.
Премиерът Ципрас бяга от отговорност пред собствения си народ. В интерес на собствената си страна той би трябвало отдавна да е приел спасителния пакет на Тройката. Или пък да преговаря за контролирано излизане от Еврозоната. По всичко личи, че той не е способен да води рационална политика.

Ципрас е заложник на неизпълними обещания, които той сервира на гърците преди последните парламентарни избори. Големият жест на гордия борец в защита на гръцкото дело всъщност е проклятие. Той лъже народа си, като подхранва илюзията, че Гърция била в състояние да излезе от кризата без дълбоки промени или без помощта на европейците и на Муждународния валутен фонд.

За жалост същността на популистите е, че се изхвърлят с големи обещания и с още по-големи обещания, докато накрая всичко рухне.

Гърция заслужава по-добри политици –  лидери, които изричат истините, вместо да вкарват хората в заблуда.
Референдумът е крайно опасен. Ще е добре, ако гърците дадат гласа си за еврото и реформите. Голям обаче е рискът, че ще се случи обратното. Гърция е объркана нация. След безкрайни дебати, водени през последните години, заради мерките за икономии, които мнозина усещат на гърба си, мнозина вече не знаят кое е добро и кое лошо. При такова положение не могат да се очакват рационални решения.

При “не” на референдума има сериозна заплаха положението да излезе извън контрол.

За жалост настроението е следното: отвърне ли се с фанфари Гърция при референдума от Европа, то това ще е удар в лицето на онези, които от години полагат неимоверни усилия да помогнат на Гърция. Гърците окончателно ще докажат, че не са готови да спазват правилата в общността.

Тогава няма да се намери европейски политик, който би могъл да обясни на избирателите си защо би следвало да се продължи с помощта за Гърция. Страната не би могла да разчита на истинска подкрепа, най-много на някаква подхвърлена милостиня.

Роланд Нелес (44 г.) е известен германски политолог и член на редколегията на сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме коментара му.