Финалът на пети сезон на „Игра на тронове“ остави почитателите озадачени и в невъзможност просто да отминат поредния труп, оставен от автора Джордж Мартин, защото покойникът е на име Джон Сняг. Мъртъв ли е наистина лорд-командирът на Стражата? Най-дебатираната тема около Вестерос остава тази, но вече има индикации, че един от любимите ни герои може би ще се завърне.

Когато бащата на Джон – Едард Старк, бе обезглавен, зрителите бяха шокирани, но го приеха. Смъртта на Сняг обаче изглежда различна, а идеята, че той не е мъртъв, набира все повече и повече сила в седмиците след края на сезона.

Всички от продуцентите и авторите на сериала до самия актьор Кит Харингтън заявиха, че Джон няма да се върне, но има поне няколко причини да се предположи, че това все пак ще стане, разказва „Холивуд Рипортър“. Следата е в книгите на Джордж Мартин, където убийството на героя е двусмислено.

„Ако трябва да се обзаложа, бих казала, че шансът е 50 на 50 – каза Емилия Кларк (Денерис Таргариен) пред МTV за шансовете Джон да се появи отново в сериала. – Има някои полезни хора, които биха могли да го върнат към живота.“

„Игра на тронове“ вече познава възкресението – Берик Дондарион (Ричард Дормър) бе съживен в трети сезон (и то няколко пъти). Мелисандра (Карис ван Хутен) бе свидетел на това… и много удобно се появи на Вала малко преди Джон Сняг да бъде убит. В началото на сезона тя имаше няколко полузловещи периода на интерес към него и е очевиден кандидат да му го върне сред живите. А и защо в крайна сметка прекарахме толкова време с Берик, ако постоянните му съживявания няма да играят роля в по-големия сюжет?

Джон Сноу – намушкан многократно от Братята си в Стражата.

От друга страна братът на Джон, Бран (Айзък Хемстед Райт), не се е появявал от последния епизод на четвърти сезон, като се предполага, че той е прекарал това време в изучаване на тайните на вселената в компанията на триокия гарван. Бран е вече установен Варг – някой, който умее да контролира животните, влизайки духом в телата им. В книгите Джон също притежава тази способност, което кара мнозина да вярват, че той може да заживее отново чрез вълчището си Дух.

Най-популярната теория сред читателите на Мартин извежда на преден план идеята, че Джон Сняг е син на сестрата на Едард Лиана и Регар Таргариен (син на Лудия крал). Според официалната история, Регар отвлича и изнасилва Лиана. Ако това е така, то Лиана ражда детето на Регар и на смъртния си одър моли брат си да признае детето като свое копеле. Защо? Ако е Таргариен, Джон би бил убит, както се случва с целия род на Денерис.

Неизбежно е в книгите да се разкрие истинският произход на Джон. Продуцентите на сериала често разказват как, когато за пръв път срещнали Джордж Мартин, той ги попитал коя е майката на Джон, а те шеговито отвърнали, че отговорът им е спомогнал в убеждаването на писателя да позволи екранизация на сагата си.

По време на петия сезон имаше намеци, че Регар не е бил този злодей, за който го смятат – Кутрето (Ейдън Гилън) разказа история, според която Регар и Лиана всъщност са били любовници. Но по-важното е, че сър Баристан (Иън Макелхийни) разказа на Денерис как Регар е предпочитал музиката пред войната и е имал нежна душа. Защо да се поставя основата на един симпатичен Регар, ако това няма да се отплати по-нататък?

Според слуховете около кастинга на „Игра на тронове“ предстои ретроспекция, която да разкрие родството на Джон. Шон Бийн (изиграл Едард Старк) в интервюта е заявявал убеждението си, че в някой момент ще се върне в шоуто, за да участва в подобна сцена. Колко незадоволителна обаче би била тя, ако Джон не е наоколо, за да научи истината? И ако той наистина е мъртъв, какво значение би имало кои са родителите му?

Ами Азор Ахай?

Според пророчество на 5 хилядолетия, велик герой на име Азор Ахай ще се прероди, изпратен от Лорда на светлината. В книгите се подразбира, че Джон може да е реинкарнация на Азор Ахай. Някои читатели смятат, че Азор е победил Белите бродници по време на предишната дълга зима, а Джон е орисан да повтори триумфа му. Ахай използва легендарен огнен меч в подвизите си.

Мелисандра е основният кандидат за възкресението на Джон Сняг.

Мелисандра прекарва години убедена, че Станис (Стивън Дилейн) е Азор Ахай, но в края на пети сезон го изоставя, след като се разбира, че той е обречен на неуспех. Жрицата осъзнава, че той не е онзи, за когото го е смятала. Докато пътува обратно към Вала, тя може би проверява дали всъщност Джон не е Азор. В книгите има някои сериозни насоки, че това е така. Преди да бъде наръган до смърт от Братята си, Сняг сънува, че развърта огнен меч в бой с Бели бродници. (Звучи точно като Азор Ахай.)

Отвъд спекулациите от книгите трябва да се отбележи и че Харингтън бе сред актьорите в сериала, които миналата година подновиха договорите си, като в тях бе включена клауза за допълнително заплащане, ако се стигне до седми сезон (т.е. героят му би трябвало да оживее дотогава).

И така – ще възкръсне ли Джон Сняг, или не? Ще покаже единствено „Игра на тронове“…

Площад Славейков