Преговорите между Еврогрупата и Атина се провалиха. Гръцкият премиер Алексис Ципрас втрещи Европа с предложение за провеждане на референдум на 5 юли. След 14 часа препирни миналата нощ парламентът в Атина гласува за провеждане на народно допитване идната неделя.

След обявяването на резултата от гласуването Ципрас зяви: “Вчера те (кредиторите – б. р.) ни изнудваха с ликвидност, днес с банките, с всяване на страх и паника.” Гърция била длъжна да се защитава срещу пропагандния поход:

“Ние сме нация, която живее в мир. Но когато някой ни обяви война, ние знаем как да се защитаваме и как да спечелим битката”, каза Ципрас.

Как реагират днешните гръцки медии на решението за провеждане на референдум? Отговор дава кореспондентът на “Шпигел” в Атина Георгос Христидес. Предлагаме ви неговата подборка.

Консервативният всекидневник “Катимерини” излиза със заглавие: “Ние ще останем част от Европа”. В уводната си статия изданието посочва: “Министър-председателят се опитва да използва настроенията сред гръцкия народ срещу курс на икономии. С голямата си реч относно достойнството ни той ни принуждава да вземем решение, което вероятно ще ни извади от Европа. Гърците обаче са зрели хора и няма да допуснат да ги сплашват. Те ще решат Гърция да запази еврото.”

Умереният седмичник “Вима” пише: “Господин Ципрас отказва да подпише споразумение и прехвърля отговорността върху гръцкия народ.” Изданието публикува резултат от социологическо проучване на института “Капа рисърч”, което е направено преди Ципрас да обяви идеята си за провеждане на референдум. Резултатите сочат, че 47,2 на сто от запитаните са за споразумение с кредиторите, 33 на сто са срещу, 18,4 на сто се колебаят.

Всекидневникът “Авги”, рупор на управляващата партия СИРИЗА, излиза с едно огромно “НЕ!” на първата си страница. Отдолу е изписано: “Не на изнудванията и ултиматумите, не на опитите обществото да бъде повлечено към банкрут, не на спасителните пакети и на плановете за икономии. (…) Това (референдумът – б. р.) е демократичен вот за Гърция и Европа. В името на суверенитета, достойноството и благоденствието на народа. За една Гърция, която е равна сред равните в една обединена Европа.”

     Карикатурата в “Ефимерида тон Синтактон”

Левият вестник “Ефимерида тон Синтактон” на първата си страница публикува карикатура с мъж, който държи трансперент с надпис “Достойнство”. Рисунката напомня на известен гръцки пример. В подобна поза и със същия надпис преди десетилетия се появи снимка в атинския печат на пацифиста и правозащитник Григорис Ламбракис. Той беше убит през 1963 г. от десни екстремисти. И до днес обаче се смята за велика личност, обявила се за мир, свобода и срещу автократични режими.

Новинарският сайт Protagon.gr публикува коментар от Никос Диму, един от най-ивестните гръцки автори: “След референдума ще се озовем в една друга държава. Все едно какъв ще е изходът от вота. Ако спечели СИРИЗА, това ще е една бедна, периферна страна, принадлежаща към третия, ако не към четвъртия свят. (…). Ако СИРИЗА загуби, тези хора няма да се задържат на власт. Не би било възможно и сформирането на  правителство на националното единство, тъй като това би означавало нови избори. Кой ще плати за порвеждането им? Тогава ще има ли работещи банки? (…) Алексис Ципрас сам се простреля в крака. (…) Какво просветление е този референдум! От пусто в празно. Все едно е кой ще спечели, губещите ще сме всички ние.”