Франция е изправена пред голяма терористична заплаха, с която ще трябва да се бори дълго време, предупреди днес френският премиер Манюел Валс. Според него става въпрос за „цивилизационна война”, която джихадистите водят срещу „универсалните човешки ценности”.

Борбата ще продължи дълго и не можем да искаме резултати незабавно, подчерта Валс в политическо предаване, предаде Дарик, цитирайки АФП. Премиерът увери, че мобилизираните ресурси на службите по разузнаването и сигурността „са на висотата на заплахата”.

Според допитване на института „Ифоп”, публикувано във в. „Журнал дю диманш”, 85% от французите посочват, че терористичната заплаха във Франция е висока, а едва 14% са на обратното мнение. Въпросът не е дали, а кога ще има нов атентат, предупреди Манюел Валс.

Междувременно заподозреният за джихадисткия атентат във Франция в петък Ясин Сали е признал, че е обезглавил работодателя си - 54-годишния Ерве Корнара. Сали, който бе арестуван в района на атентата – край завода за промишлени газове до Лион, още снощи е започнал да говори пред следователите. Той посочил подробности за обстоятелствата около убийството. Той ще бъде прехвърлен в централата на полицията за борба с тероризма край Париж, където разследването продължава.

При разследването е установено, че Сали е изпратил до номер в Канада селфи с главата на жертвата си. До кого е пратена снимката още не е известно. Канада сътрудничи на френското следствие, за да открие до гото е изпратено  селфито. Френските следователи проучват и евентуална сирийска връзка. В момента над 470 граждани на Франция се намират в завладените от джихадистите райони в Ирак и Сирия. Според френското законодателство Сали, който е в ареста от петък, може да остане там до четири дни, след което трябва да му бъде предявено предварително обвинение или да бъде освободен.

Сали, който от 2006 до 2008 г. е имал досие в службите за сигурност за радикализация, е бил наблюдаван между 2011 и 2014 г. заради връзките си със салафитските кръгове в Лион. Той се радикализирал в началото на десетилетието, контактувайки с мъж, заподозрян, че заедно с екстремисти от Ал Кайда е подготвял атентати в Индонезия.