"Сега е належащо единството вдясно. Поради което се оттеглям от надпреварата".

С тези думи днес бившият външен министър в кабинета на НДСВ Соломон Паси благодари, но и отказа на Движение България на гражданите (ДБГ) номинацията за кмет на София. Паралелно с това през уикенда друга от партиите в Реформаторския блок - ДСБ, издигна като свой кандидат за кмет депутата и бивш общински съветник Вили Лилков, а енергийния министър в първото правителство "Борисов" - Трайчо Трайков - за водач на листата.

Ликов и Трайков се ползват и с подкрепата на СДС. И така остава въпросът - ще подкрепят ли двойката и хората на Меглена Кунева предвид отказа на Соломон Паси и призива му за консолидация вдясно.

Утре в ДБГ се събират, за да сглобят позиция. Източник от партията обаче сподели, че тя вече е ясна - "да" за Вили Ликов, но "не" за Трайчо Трайков.

От партията на Кунева смятат да поставят като условие за подкрепа за Лилков, на мястото на Трайков като водач на листата да бъде издигнат Прошко Прошков, член на ръководството на ДБГ.

Мотивите им са няколко:

а) не можело и кандидатът за кмет, и водачът на листата да са излъчени само от една от партиите в Реформаторския блок;

б) Прошков е познато на столичани лице и като бивш кандидат за кмет е събрал 50 000 гласа;

с) Трайков макар и безспорен експерт към РБ, е непартиен, но пък и все още се обвързва с ГЕРБ. Въпреки че бе освободен от Бойко Борисов под формалния претекст, че се е провалил българският бизнес форум в Катар, докато министърът е бил на плажа.

Целта на ДСБ е Реформаторският блок да стигне до балотаж в София. Такова желание имаха и от ДБГ, но смятаха, че то може да се осъществи само, ако Петър Москов се впусне в надпреварата. Здравният министър и ДСБ обаче категорично отказали.