Моделът КОЙ бе сменен от модела СВОЙ. Колкото едното е вярно, толкова и другото. Създаваме химери. Вярваме в химери и бягаме от истинските проблеми. Това обяви бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за бТВ.

Според него по време на едногодишното си управление той не е бил ръководен от задкулисни интереси и сам е вземал решенията си.

"Не знам какво означава модела КОЙ. Това не е вярно живеете в илюзията, но това не отговаря на въпросите", каза Орешарски. 

За краха на КТБ Орешарски посочи, че няма вина, тъй като премиерът и финансовият министър не се занимавали с банков надзор.

"Трябва да видим доклада за КТБ, но от това, което чувам, оставам скептичен, че ще е особено квалитетен", каза Орешарски без да обясни защо смята така.

Според него КТБ е била напомпана като банка по време на управлението на първото правителство на Бойко Борисов. 

"Преди това тя беше малка и сравнително маловажна за финансовата ни система", посочи експремиерът

Той отново посочи, че предложението Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС е дошло от лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан. С тях той и в момента имал отлични отношения, но не говорели за политика. 

Според Орешарски в началото на управлението ДПС и БСП работели в отличен синхрон, но постепенно атмосферата в коалиционните отношения се влошила чувствително, особено след загубата на евроизборите през 2014 г.

Бившият премиер посочи и че основният проблем на управлението му не е бил друг, а това че не е имало парламентарно мнозинство, което да стои зад кабинета.

"Комплименти за ДПС, че привлича квалитетни хора", каза Орешарски по повод на това, че бившият му финансов министър Петър Чобанов стана депутат от партията и че бившият служебен премиер Георги Близнашки бе привлечен за съветник по конституцианните реформи.

Бившият премиер призна, че по време на управлението си е бил подложен на натиск от политици и лобисти:

"Бойко Борисов сега е под същия натиск. Шефът на Еврокомисията Жан Клод Юнкер също е под натиск заради Гърция."

Орешарски коментира и ситуацията в южната съседка. Според него аналогии между България и Гърция не трябва да се правят, тъй като страната ни е спазвала строга финансова дисциплина, докато Атина е харчела пари много неразумно.

Гърция следва ясно да разбере, че купонът свърши и келнерът идва със сметката, каза бившият министър-председател. 

"Реанимирам". Така отговори Орешарски на въпроса какво е правил през последната година след подаването на оставката си.

Той посочи, че среща пълна подкрепа от семейството си и никога не съжалява за миналото.

Според Орешарски сегашното правителство има шанс да изкара мандата си, тъй като се подкрепя от 4 партии и в парламента няма силна опозиция. Той даде и един съвет към сегашния премиер Бойко Борисов:

"Нека прави по-рефителни реформи. Виждам какво се прави в здравеопазването и с пенсиите. Това са дисциплиниращи мерки в правилната посока. Желая успех и на министър Петър Москов и на Ивайло Калфин."