Севернокорейският лидер Ким Чен Ун разгледал внезапно миналата година изпълнението на нов терминал на летището в Пхенян и никак не му харесало. Тутакси той наредил дизайнера да бъде осъден на смърт и убит.

Главният дизайнер на съоръжението Ма Вон Чун беше един от шестимата високопоставени партийци, които изчезнаха през 2014 г. след прочистване на висшите кръгове в Северна Корея, извършено по нареждане на лидера на страната. Според информации той е бил екзекутиран през ноември за "корупционни политики и неизпълнение на заповеди".

Конкретно става дума за неизпълнение на задачата да бъде създаден терминал на летището, който удовлетворява лидера. Според информация на NKNews Ким е изразил разочарованието си, когато изненадващо инспектирал втория терминал. Дефектите били отстранени и нововъведенията били изпълнени, но Ма бил отстранен от позицията си в Управлението по дизайн към Комисията по национална отбрана.

"Дефектите бяха отчетени в последната фаза на строителството на Терминал 2, тъй като дизайнерите не носели в съзнанието си партийната идея за архитектурна красота, което е живота, душата и сърцевината на архитектурата да запази националната идентичност", казал Ким в коментар, разпространен от КЦТА.

Терминалът е последния засега почин на лидера за превръщането на Северна Корея в привлекателна за туристи дестинация. Той ще обслужва полети от Китай и Русия. Само преди няколко дни диктаторът направи обиколка на летището заедно със съпругата си и този път останал доволен. Той бил толкова очарован, че официозът "Нодон Синмун" написа, че новото летище ще накара западните туристи да позеленеят от завист.

Терминалът ще бъде официално открит утре.