България може да постигне изравняване с европейския стандарт на живот през следващите двайсет години, ако осигури средногодишен ръст на производителността на труда пет на сто. Това каза Дорте Домланд, главен икономист в Световната банка (СБ) за Европа и Централна Азия, при представянето на доклад на банката по темата, съобщи БГНЕС.

Това обаче означава да работим доста повече, отколкото в момента. В периода 2000 - 2013 г. средногодишният ръст на производителността на труда в България е три на сто.

"При подобряване на стандарта на живот в България по-малко българи биха напускали страната, а някои от тях, които са в чужбина, може и да се върнат. Като цяло повишаването на производителността в страната ще ограничи икономическите последици от демографските проблеми в България", обясни икономистът.

Анализите на Световната банка показвали, че страната ни не използва ефективно работната сила и че ако тенденцията се обърне, икономиката ни би се развивала по-бързо.

Препоръките на финансовата институция са да се подобри производителността на труда като се инвестира в човешкия капитал. Това можело да стане чрез постигане на добро ниво на средното и висшето образование за всички българи и интеграция на страната в световната икономическа мрежа.