Присъствието на американските танкове у нас бе обсъдено по време на парламентарния блиц-контрол днес. Янаки Стоилов от БСП зададе въпрос по темата на премиера Бойко Борисов. 

"Ако сме малко по-умерени в изказа, далеч съм от мисълта да се правим на най-големите ястреби, ще е от полза. Но и в такива моменти трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС. На никоя държава не й е приятно да се разхождат танкове и гаубици на нейна територия", каза Борисов.

Той коментира, че международната обстановка е изключително кризисна.

"Дори по време на Студената война не беше такава. Тогава имаше ясно регламентирани гранции, двата пакта си знаеха местата. Сега има санкции и контрасанкции", поясни Борисов.

Според премиера присъствието на танковете у нас е заради рутинни учения, които се провеждат. Той допълни, че в момента тези учения правят повече впечатление, защото е изострена ситуацията. Но било съвсем нормално нашите военни да тренират със западна техника, защото не е тайна, че на въоръжение у нас все още има предимно руски машини.

Стоилов не остана съвсем доволен от отговора на Борисов.

"Ситуацията в България е много различна. Разбираме, че армията има нужда от военна подготовка. Но да не преминем в режим на постоянни непрекъснати учения. България най-после да започне да формира своя външна политика. Ако ние сме просто изпълнители на чужди команди България няма да реши своите проблеми. За да бъдем последователни и лоялни партньори трябва да се отчита спецификата. Просто ставаме част от линията на двустранно противопоставяне, това не съдейства за нашата национална сигурност", коментира Стоилов.

И изтъкна, че е възможно подобни учения да предизвикат масови настроения в българското общество срещу нашите партньори.

"Ако на България й се наложи защита дали тя ще й бъде своевременно оказана", попита още Стоилов.

Борисов бе категоричен:

"Мога да ви уверя, че съгласно нашето членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита съгласно договорите в НАТО. Прав сте, че не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Партньорите трябва да се съобразяват с нас, но и ние трябва да се съобразяваме с отговорностите, които сме приели. още от 2006 г." 

Той каза още, че е смъмрил военния министър Николай Ненчев и външният министър Даниел Митов.

"Когато вече се чу, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво става. Нищо тайно не може да става от българското общество", поясни Борисов.

В отговор на въпрос на независимия Велизар Енчев Борисов заяви, че България не приема Русия за враг и няма никаква опасност да участва във война срещу нея.

"На този етап няма от какво да се тревожите, водим балансирана политика. В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане. Какво ви кара да си мислите, че сме приели руснаците за врагове или нещо подобно? С никой не се караме, с никой няма да си обявяваме война. Думата фронтова линия не е изобщо използваема днес в парламента. Не мога да коментирам кой в Москва, Брюксел или Вашингтон какво е казал. По линия на НАТО имаме ангажименти, които ясно изпълняваме. Това са ангажименти потвърждавани и приети в българския парламент многократно. Не съм направил нищо различно от това", обясни Борисов.