Длъжностни лица, на които им се налага да пътуват със самолет, вече ще летят с бизнес класа само след разрешение на финансовия министър.

Това реши днес кабинетът с изменение на наредбата за служебните командировки.

Според сегашния текст заместник-министрите, главните секретари на министерствата, постоянният секретар на Министерството на външните работи, началниците на кабинетите на заместник министър-председателите и на министрите, началникът на Генералния щаб на Българската армия, главният секретар на Министерството на вътрешните работи и дипломатическите куриери към Министерството на външните работи имат право на билет бизнес класа при пътуване със самолет с продължителност повече от 5 часа. Сега за "комфортното" пътуване ще се иска "изрично разрешение" на в случая - Владислав Горанов.

"Даването на разрешение от  финансовия министър е своеобразна гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите на съответните ведомства", посочват от Министерския съвет и допълват:

"Наред с това ползването на бизнес класа е съобразено със съществуващата възможност за промяна на датите на пътуване за самолетните билети, за промяна в маршрута и най-вече с възможността за възстановяване на платените средства за самолетните билети при отказване на пътуването".

С друго свое решение днес МС си одобри допълнителни разходи в размер на 800 000 лева. Средствата трябва да бъдат изплатени на Института по публична администрация за обучения служители.