Правораздаване, адекватно на МВР статистиката за заловените престъпници и разкритите случаи, поиска премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

Борисов коментира темата заради данните на МВР за по-висока разкриваемост на престъпленията и "пренебрежимо малките" присъди.

"МВР отчита статистика, че задържа повече, арестува повече, разкрива повече, но ако тази статистика се интерполира върху издадените в следствие на това присъди се оказва, че те са пренебрежимо малки, в никакви дори значими проценти", посочва Борисов и дава пример:

"Случаят на магистрала "Струма" е един кристален пример, един кристален пример. Човек с над двадесет и кусур престъпления извършени, висящи дела, а такива са всички крадци на автомобили. Такива са всички крадци извършващи апартаментски кражби с по 10, 20, 30 висящи дела с години. Повтарям МВР понеже ги е заловила си отчита статистика за разкриваемост, но хората не усещат това, защото те всъщност са си на улицата, те са си свободни."

Премиерът настоява за законодателни изменения така, че "като извърши някой престъпление днес, сиреч кара с превишена скорост да му се вземе книжката или да му се наложи санкцията и тя да влезе в сила веднага."

"Просто липсата на бързо наказание разлага обществото, и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим за обикновения човек това е ежедневието. Като са му обрали апартамента ние ще отчетем по-голяма разкриваемост, но той вика: "Да, де но любимото ми нещо от вкъщи го няма". 

Правосъдният министър Христо Иванов посочва, че е провел разговори с ръководствата на ВКС и ВКП "да посочат конкретните области, в които от практиката виждат, че се къса връзката,  че се формират тези омагьосани кръгове."

"Голяма част от по-дребните нарушения, за да могат бързо да свършат по-добре да свършат с глоба, която да е достатъчно чувствителна, но да има бърза реакция, за да може и да се освободи капацитет на разследващите да се концентрират върху сериозните форми на престъпност. Разбира се, необходимо е да се работи и по изграждането на капацитет в МВР за събиране на годни доказателства. Това винаги ще остава проблем и трябва много сериозно да се фокусираме в това отношение", дава заявка Иванов.

А Борисов допълва:

"Прокурорите и съдиите могат да ни съдействат, а те са си независима система и, ако искат ще го направят, ако искат няма да го направят."

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек, би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват и утре го издирват викат "Какво правят те, какво правят!".", посочва в заключение премиерът.