Днес правителството даде мандат на военния министър да започне преговори за закупуване на нов изтребител. Но споменаването от Николай Ненчев конкретно на F-16 и на три държави, които го предлагат като "няколко възможни варианта", измести уточнението, че преговори можело да се водят и с производители. Нямаше и дума за други самолети.

"Имаме няколко възможни варианта, включително Белгия, Холандия и евентуално Гърция. Те очевидно предлагат F16 и са в списъка, който е изпратен към мен. Но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен", заяви Ненчев.

С това си изявление министърът остави впечатлението, че преговорите се водят основно за този тип изтребител и основно с тези три държави и пак остана неразбран, подобно на сагата US танковете. Което пък провокира шведската компания "Сааб", производител на "Грипен", да реагира, както и самото военно министерство да "изреже" F16 и "Белгия, Холандия и евентуално Гърция" от официалното си съобщение по темата.

Ето какво гласи то:

"Получих мандат за водене на разговори за придобиване на нов самолет", заяви министър Николай Ненчев пред журналисти след края на заседанието на Министерския съвет днес, 1 юли. По думите му има няколко възможни варианта за водене на преговори. "Всички възможности са отворени, след като проведем консултации ще информирам Министерски съвет. Не сме притиснати от обстоятелствата на този етап, тъй като решихме, под една или друга форма, въпроса с ремонта на "МиГ-29". Имаме възможност във времето да обмислим много добре нашите действия и да преценим кога и с кого да разговаряме", заяви министър Ненчев в отговор на въпрос на журналисти с кого ще се водят преговори за придобиване на нов боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили."

От "Сааб" пък решиха да напомнят за себе си с прессъобщение до медиите.

"Приветстваме решението на правителството да работи за модернизацията на българските военновъздушните сили. Швеция остава ангажирана и очаква прозрачен процес на придобиване на изтребители. Пакетът за многоцелевия изтребител „Грипен“ може да включва гъвкаво финансово решение, отговарящо на нуждите на българското правителство", цитират от пресцентъра на компанията Даниел Боестад, вицепрезидент.

Оттам прилагат и кратка справка за изтребителя, който също се предлага на българската страна, и според която е на въоръжение в пет държави - Швеция, Чехия, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд, през октомври м.г. "Сааб" е подписала договор с правителството на Бразилия за доставка на 36 изтребителя  и др.