"Ситуацията е динамична и ние следим всеки един ход, но се надяваме стабилността в нашата съседка да се запази, защото тя е свързана и със стабилността в България. Ясно е обаче, че трябва да се правят реформи, дългът не се изплаща с референдуми и трябва да се поема отговорност. Аз се надявам, че в крайна сметка разумът да надделее."

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БГНЕС по повод процесите в южната ни съседка.

"Първо, България и българските фирми са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това те да преориентират износа си или поне част от тях, а и те са подготвени за това. Стратегическите гръцки инвестиции в България вече са с друг знак, променили са стойността си", коментира първият ни дипломат.

И Митов повтори казаното сутринта от Бойко Борисов и Томислав Дончев, че по отношение на банковата ни система са взети всички необходими мерки, да бъде гарантирана стабилността на банките, които имат някакъв гръцки капитал.

"Банките тук работят по български правила и те фактически са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са под постоянния надзор на БНБ", заяви Митов.

"Ние сме в много добри съседски отношения с Гърция и продължаваме да вярваме, че страната няма да излезе от еврозоната", допълва той.

Относно другата ни южна съседка – Македония и политическата обстановка там, Митов казва пред агенцията:

"Нашата надежда е, че в крайна сметка ще се стигне до практическо приложение на постигнатите вече споразумения и ще успеем да придвижим достатъчно бързо договора за добросъседски отношения.

Аз бях в Скопие, където се срещнах с абсолютно всички фактори в Република Македония и имам уверението, че ще направим нашите разговори по отношение на договора за добросъседство още по-интензивни.

И вие знаете - в Република Македония са необходими безкрайно тежки реформи, за да се доближи страната до Копенхагенските стратегии и да мине напред по пътя на европейската си интеграция", заключи Митов.