За Гърция има два пътя след референдума в неделя - тежък и много по-тежък.

Вариантите са те да станат по-бедни или много по-бедни от българите.

Така коментира пред Нова телевизия ситуацията в южната ни съседка Муравей Радев - финансов министър (1997-2001) в кабинета на Иван Костов.

"Това, което се случва в Гърция, беше предопределено. Тя катастрофира. Тези хора, които днес я управляват, дойдоха на крилете на крайно ляв популизъм и демагогия. Но част от обещанията им можеха да се изпълят само ако има сериозен приток на пари отвън. Но това е да правиш с чужда пита помен", каза Радев.

Лекият вариант е при положение, че в неделя гърците кажат "да" на споразумението с кредиторите. Тогава премиерът Алексис Ципрас си отива. Той ще се спаси и ще остави на друг да сърба попарата, която е надробил.

"В такъв случай хората в Гърция ще минат само през три кръга на ада, а не през всичките девет. Трябва да бъдат извършени структурни реформи, без които страната няма да получи помощ. Ще се случа това, което при нас се случи през зимата на 1996-1997 г. - реформи, затягане на колана, разумна държавна политика. Но Гърция може да се превърне в нова Ирландия след излизането си от кризата", смята бившият финансист номер 1.

Ако пък мнозинството гърци гласуват с "не", Ципрас няма да спечели, а ще изпие горчивата чаша до дъно.

"В такъв случай банките изобщо няма да отворят. В тях хората държат 130 милиарда евро. Ако банките отворят, всеки ще си ги тегли, защото еврото важи в целия свят. А новата валута ще важи само в Гърция. Големият проблем обаче е икономиката. И когато банковата система не работи, и икономиката няма да работи. Така фалира целият публичен сектор", прогнозира Муравей Радев.

Според него в Гърция ще се получи криза "4 в 1". Финансовата криза ще прерасне в икономическа. Двете заедно ще доведат до социална криза. А трите, взети заедно, ще се трансформират в политическа криза.

Най-голямата грешка на Ципрас би била да излезе от еврозоната и да приеме драхмата, макар че ще му трябват много пари и иначе няма откъде да вземе. Това е хиперинфлация и стопяване на доходите за часове.