Премиерът Реджеп Ердоган триумфира на местните избори в Турция. Неговата Партия на справедливостта и развитието спечели около 45 на сто от гласовете, срещу едва близо 29 процента на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Скъпо ще платят всички, които се опитаха да окалят името ми по време на предизборната кампания, закани се Ердоган, който вече се чувства недосегаем. Преди вота, той се надяваше да постигне около 38 на сто, което също щеше да му отреди първо място. Изборите се превърнаха в референдум за правителството. Хиляди протестираха срещу него още от лятото на миналата година. А през последната седмица министър-председателят си навлече нова порция гняв като блокира туитър и YouTube.

Въпреки всичко мнозинството го подкрепи и Ердоган смело ще се кандидатира за предстоящите президентски избори.

Който управлява Истанбул, той управлява и Турция. Тази стара максима се потвърждава и на приключилите избори. Партията на справедливостта и развитието спечели вота и в Мегаполиса. Ердоган обаче изрази радостта си на голям митинг в столицата Анкара.

„Тези, които нападнаха Турция, останаха разочаровани”, заяви категорично премиерът в коментар за изтеклите данни, разкриващи корупция. „Благодаря на всеки, който се е молил за наша победа по цял свят. Вие подкрепихте нашия министър-председател, аз ви благодаря безкрайно. Вие подкрепихте независимата борба на нова Турция”, каза той. И посочи, че враговете му ще си платят цената. Главен негов опонент е бившият му ментор ходжата Фетхула Гюлен. Той живее в САЩ, но разполага с милиони почитатели в Турция, чрез които открито пропагандира срещу режима на проислямисткото правителство.
 

„Ние ще влезем в пещерите им и те ще си платят. Как може да застрашавате нашата национална сигурност за Сирия? Сирия в момента е в състояние на война с нас”, каза премиерът, визирайки пуснатите в YouTube записи от секретно заседание в кабинета, на което се обсъжда евентуална военна намеса в Сирия. 
 

Опозицията се оплака от прекъсвания на тока в цяла Турция, докато броенето на гласовете продължава.
Кметът на Ескѝшехир, член на НРП, съобщи за прекъсвания на тока в девет квартала на града, както и в централния съд. 

„15% от вота са преброени и ние водим с 52.07%, докато кандидата на Партията на справедливостта и развитието има 35%. От електрическата компания не отговаря на запитванията ни за спирането на тока. Има няколко необработени бюлетини, които сега не могат да бъдат регистрирани”, изтъкна той. Според него спиранията на тока са свързани с изборни измами.   

В изборния ден президентът на Турция Абдулах Гюл заяви: „Всички ние знаем, че тази изборна кампания беше горчива. Аз вярвам, че трябва да я оставим зад себе си. Всички наши граждани трябва да вярват, че имаме голяма и силна държава. Нашите проблеми и затруднения ще бъдат преодолени. Всеки трябва да остави настрана своите претенции в услуга на националните и държавни интереси”, заяви Гюл.

По данни на ЦИК избирателната активност е била 83%.