БЕРЛИН – Не само канцлерката Ангела Меркел, нейни министри, експерти и депутати са били подслушвани и следени от щатската разузнавателна служба NSA.

Американците са проявявали особен интерес и към авторитетното германско сп. “Шпигел”, като са били следени връзките на негови журналисти с канцлерството и особено с координатора на немските тайни служби.

Това разкрива в днешния си брой “Шпигел”.

Изданието се е добрало до секретни документи от 2011 г. Тогава от най-високо място в ЦРУ (което работи в тясно сътрудничество с NSA) са предупредили координатора на тайните служби към канцлерството Гюнтер Хайс да си отваря очите. Журналисти от “Шпигел” поддържали поверителни контакти с високопоставени представители на германското правителство, откъдето получавали информация. По-опасното било, че “Шпигел” се е добирал до секрети на немските спецслужби. И то не чрез когото и да е, а чрез тесните си връзки с Ханс Йозеф Форбек. По това време той е бил заместник на координатора на тайните служби в канцлерството Гюнтер Хайс.

Да уточним: германските тайни служби са на подчинение на правителството. Поради тази причина в канцлерството има назначен  координатор на тайните служби. Той поддържа тесен контакт с тях и докладва лично на канцлера.

След като ЦРУ предупреждава за теч на поверителна информация чрез връзките на “Шпигел” с Форбек, той незабавно е бил отстранен и преместен на друга работа.

Намесва се парламентарната комисия за контрол на тайните служби. На запитване до канцлерството по какви причини е остранен Форбек, е обяснено, че бройката на заместник на координатора на тайните служби се закрива единствено поради финансови причини. От канцлерството премълчават за сигнала, дошъл от ЦРУ, което е недопустимо.

Наред с това на “издайника” Ханс Йозеф Форбек не му е била потърсена наказателна отговорност. Предполага се, че това е станало, за да се избегне скандал.

След сегашното разкритие на “Шпигел” със случая ще се занимава специално създадената парламентарна комисия за разследване на сканадала с подслушванията от страна на NSA на канцлерката, минстри, депутати и фирми.

Поради дълбоката си убеденост, че “Шпигел” също е бил следен и негови журналисти са били подслушвани, от ръководството на списанието вчера са подали жалба в Главна прокуратура с настояване да се разследва недопустима агентурна дейност и нарушаване на тайната на комуникациите, която е гарантирана със закон.