„Не е потвърдена информацията, че Европейската централна банка е готова да отпусне помощ за България и други държави в региона, за да се предотвратят негативни последствия върху банковите системи от гръцката криза.”

Това заяви в интервю за „Фокус” председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Според нея няма потвърждение за евентуална помощ нито от Европейската централна банка, нито от нашата централна банка. Ако все пак, обаче стане, „не бива да се счита за лош сигнал, защото е нормално ЕЦБ да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които тя може да доведе”.

"Когато говорим за възможни последици и рискове, винаги трябва да отчитаме и най-малките такива. Въпреки това, засега не бива да приемаме съобщението за помощта на ЕЦБ за потвърдено и вярно", допълни Стоянова.

Според нея, българският бизнес, който има взаимоотношения с гръцки фирми, най-вече износ и внос, сигурно ще бъде засегнат от кризата. Сериозен сигнал за това било приемането на правила за облагане на целия внос в Гърция с данък от 26 % преди около месец. Българското правителство започнало борба срещу тази мярка и тя може би щяла да отпадне.

„Така е записано в предложението на гръцкото правителство за сключване на споразумение, добави Стоянова. - Благодарение на това, този бизнес вече е успял да преструктурира плащанията и взаимоотношенията си с гръцките партньори. Това дава надежда той да не бъде засегнат силно.”

При всички случаи обаче стокообменът с Гърция щял да претърпи някакви сътресения.