Ново устройство може да ви направи наистина анонимни в интернет, пише Motherboard. Компанията Rhino Security Labs е създала джаджата Proxyham, с която е невероятно трудно да бъдете засечени в мрежата. Това е хардуерно прокси, което позволява на хората да се свързват отдалечено с обществени wi-fi мрежи чрез радиосигнал.

Според експерти подобно устройство може да се използва от журналисти, правозащитници, но и престъпници, които искат да запазят анонимността си в глобалната мрежа.

В момента за запазване на анонимността в интернет обикновено се използва браузърът Tor, но и той може да бъде "пробит".

"Proxyham е допълнение към Tor", казва създателят на Rhino Security Бенджамин Кодил.

Устройството се състои от миникомпютър Raspbery Pi и wi-fi карта, свързана с 3 антени. Една от тях се "закача" към публична безжична мрежа, а другите две излъчват сигнал с честота 900MHz, чрез който свързани устройства могат да ползват достъп на разстояние до 4 километра. 

За да се свърже с Proxyham, потребителят трябва да има 900Mhz-ова антена, включена към мрежовия порт на компютъра.
Чрез тази система, ако някой иска да шпионира, стига само до IP адреса на Proxyham. След това е трудно да се достигне до крайния потребител, защото 900-мегахерцовият спектър е претъпкан с цял куп домакински устройства като безжични телефони, бебефони, радиостанции.

"На практика може да оставите устройството включено в контакта на някоя библиотека и с години никой да не му обернъ внимание", казва Кодил.

Естествено, винаги има възможност някой физически да локализира устройството и след това да направи "капан" на потребителя, който в един момент ще дойде да го премести или прибере.

Кодил ще демонстрира Proxyham на хакерския форум Def Con през август в Лас Вегас. Там той смята да обяви сорс кода, чертежите и техническите характеристики, така че всеки да има възможност да си сглоби устройството. За тези, които не са толкова просветени технически, Rhino Labs ще продава джаджата за $200, като очаква цената ѝ ще падне на $150

"Proxyham е добра идея, но не е панацея за запазване на анонимност", казва Майкъл Карбоун от правозащитната организация Access.

"То разширява физическата локация на един IP адрес, което е добре. Но от друга страна, разкриването на идентичността зависи от поведението на потребителя. А това може да стане по различен начин - чрез "бисквитки" или влизане в социалните мрежи в неподходящо време или от неподходящо място", обяснява той.

"Така, че Proxyham е един помощник за вас, но той трябва да бъде задължително комбиниран с практики за създаване и поддържане на анонимност", заключава Карбоун.