Хилари Клинтън обвини Китай, че е откраднал търговски тайни и „огромно количество държавна информация“ и че се опитва да извърши хакерски атаки в САЩ, съобщи агенция "Ройтерс". Изказването тя направи в събота по време на реч като част от предизборната й кампания.

Езикът на Клинтън по отношение на Китай бе много по-остър от обичайните изявления на администрацията на президента демократ Барак Обама. 

По време на реч в рамките на кампанията си за президентските избори през 2016 година Клинтън, която се бори за номинацията на Демократичната партия като кандидат-президент, заяви, че иска да види мирното израстване на Китай.

„Ние обаче трябва да сме много внимателни, китайската армия се разраства много бързо, те изграждат военни съоръжения, които застрашават страни, с които имаме договори, като Филипините например, защото строят на спорни територии“, посочи Клинтън, която беше държавен секретар на САЩ между 2009 и 2013 г.

"Те се опитват да хакнат всичко, което не се движи в Америка. Крадат търговски тайни от военни договори, крадат огромно количество правителствена информация, всичко това, за да постигнат някакво предимство", обяви Клинтън.

Белият дом отказа коментар на твърденията й.

Наскоро администрацията на Обама заяви, че Китай е главният заподозрян в огромна хакерска атака в досиетата на близо 4,2 млн. настоящи и бивши държавни служители. Китай отхвърли обвиненията.

Иран и Путин

Хилъри даде оценка и на сегашните преговори за ядрената програма на Иран и отправи силни думи и към Техеран. Според нея дори и да се стигне до споразумение с Иран, агресивността на Техеран няма да спре и той ще продължи да бъде основна държава спонсор на тероризма.

"Иран ще продължи да бъде основен спонсор на тероризма. Ще продължи да дестабилизира държавите в региона и не само. Ще използва Хизбула. И ще продължи да бъде екзистенциална заплаха за Израел", каза Клинтън.

Тя даде мнението си и за Русия, и Путин. Според нея САЩ трябва да са "много по-умни" в отношението си към териториалните амбиции на руския президент Владимир Путин.

"Имала съм работа с Путин. Познавам го. Не е лесен човек...Но не смятам, че има друго решение освен постоянния ангажимент", коментира Клинтън.