Бившите президенти на Франция и Германия Никола Саркози и Кристиан Вулф са използвали политически натиск преди изборите на страните-домакини на световните футболни шампионати през 2018 и 2022 година. Това заяви шефът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер, предаде РИА Новости.

На 2 юни Блатер подаде оставка от ръководния пост на влиятелната организация след обвинения в корупция при избора на домакините за световните първенства, но остана на поста, докато бъде избран негов наследник.

"Господата Саркози и Вулф се опитаха да окажат влияние на своите представители, които взеха участие в гласуването. Ето защо за домакин бе обявен Катар (б.р. Катар ще домакинства Световното през 2018 г.). Те, които взеха това решение, трябва да поемат отговорността за него“, казва Блатер.

По думите му Германският футболен съюз е получил "препоръка" от Вулф да гласува за Катар поради германските икономически интереси в страната. "Погледнете германските компании: много от тях имаха проекти в Катар по това време, когато страната си извоюва правото да проведе турнира", добави босът на ФИФА.