Окрилени от голямата победа на „не“-то срещу финансовия остеритет на референдума в Гърция, управляващите от СИРИЗА заявиха, че са получили ясен мандат от народа и му обещаха бърза сделка с кредиторите за излизане на страната от кризата. Кредиторите обаче за никъде не бързаха.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис каза в Атина че правителството е готово на бързо споразумение с кредиторите.

„Преговорите, които ще започнат, трябва да завършат много бързо, дори за 48 часа“, заяви той.

Говорителят на парламентарната група на управляващата СИРИЗА Никос Филис каза, че вотът дава мандат на кабинета на министър-председателя Алексис Ципрас да се придвижи към бързо споразумение с кредиторите.

Те обаче не споделяха този дух на спешност.  Ройтерс цитира европейски представител, че в понеделник няма да има извънредно заседание на финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата), защото те нямат какво да обсъждат.  Вместо това ще се съвещават заместник-финансовите министри, т.нар. Работна Еврогрупа, която подготвя срещите на министрите.

В Париж след обяд трябва да се срещнат германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Негов съветник е казал пред „Журнал дю диманш“, че ако досега Оланд се опитвал да посрердничи между Ципрас и Меркел, решението за референдума е разрушило доверието му в гръцкия премиер и възможността да му помага.

"Доверието, което съществуваше между Ципрас, Меркел и Оланд е накърнено, повредено", разказва приближен на френския президент, цитиран от изданието.

Съобщавйки, че ще свика референдума и призовавайки народа да гласува с „не“ Ципрас „си е затворил вратата“, казва той.

Оланд вече дава да се разбере, че кратката му възможност за независимост от Германия вече не съществува, независимо че той продължава да иска да запази Гърция в еврото.

За разлика от Меркел той е в по-лесна позиция, защото за това не му трябва съгласието на френския парламент. Тя обаче се нуждае от съгласието на Бундестага и държи, че то е не по-малко важно от вота на гърците.

„Калинихта, Гърция, лека нощ, Гърция! Чака те много труден път“, написа във фейсбук Андреас Шойер, депутат от управляващия баварски Християнсоциален съюз, съюзник на християндемократите на Меркел.

„Ясно е, че изнудвачът и лъжецът на избиратели не може да наложи мръсните си обещания“, каза той за Ципрас.

Затова пък последният за пореден път спечели овациите на Марин Льо Пен, председателката на крайнодесния Национален фронт във Франция.

“Победата на „не“-то е победа на гръцкия народ срещу европейската олигархия. Това е „не“-то на свободата, на бунта срещу европейските заповеди, които искат да наложат тяхната обща валута на всяка цена, чрез най-нехуманния е контрапродуктивен остеритет", заяви тя.