Комисията за защита на конкуренцията налага 4 глоби на обща стойност 200 хиляди лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози “Юбер”. Това съобщи в студиото на “Денят започва” по БНТ говорителят на комисията Марио Гаврилов.

Според антимоноополното ведомство услугата "Юбер" била идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на този пазар.

"Ние налагаме две глоби на двете компании, които осъществяват услугата “Юбер” на българска територия… От една страна, ги глобяваме с по 50 000 лв. защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут. И освен това, тъй като имаме това правомощие по закон, още два пъти по 50 000 лева за това, че отказаха да ни сътрудничат и не успяхме да получим поисканата от нас информация за двете компании. Оттук насетне, спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения", коментира Гаврилов.

Санкционирани са Uber BV - Холандия, и Rasier Operations - Холандия.

През май КЗК образува производства срещу технологичната компания за споделени превози. Това стана по сигнал на най-голямата фирма за таксиметрови превози - "Окей супертранс". Срещу "Юбер" има и производство, което започна по сигнал на столичната община.