Преработена инструкция на МВР за реакция при провеждане на мероприятия праща оперативни работници и дори психолози на улицата, когато има опасност от конфликт. Всъщност инструкцията на вътрешното ведомство (носеща дата от юни – т.е. след събитията в Гърмен, "Орландовци" и др.) облича в законова форма много от прийомите на полицията, използвани негласно и полуофициално досега, казаха източници на Клуб Z.

Като например чл. 3, който нормира , че в помощ на органите на "Охранителна полиция" ще се включват „оперативно-издирвателни стурктури“ на МВР. В стария вариант пишеше само, че при необходимост се подпомагат „със сили и средства от други структури на МВР“. 

С две думи – винаги, когато е имало спонтанни или планирани масови мероприятия, освен униформените се мобилизират и цивилни оперативни или разузнавачи, които наблюдават контингента. Ако наредбата бъде одобрена, това ще е изрично регламентирано.

Проектът предвижда също така по искане на ръководителя на операцията да могат да се привличат служители от Института по психология на МВР за извършване на оценка „относно психологическото състояние и поведение на участниците“.

Въпросният ръководител от страна на министерството ще контактува по вече нормиран ред с шефовете на РПУ-та, под чиито район става случката.

Затова пък по изградените КПП за проверка, каквито се наблюдаваха и при юнските протести пред парламента, и в „Орландовци“, и Гърмен, досега пишеше, че се отцепват „с полицейски съоръжения и знаци, ограничаващи достъпа“.
В новата наребда, ако бъде приета, вече се дефинират „полицейските съоръжения“. Това могат да бъдат:

различни видове ленти, въжета, бариери, парапети, бетонни блокове, огради и др.

Има и нов раздел „Оценка на риска“. Ето и кои са според новата дефиниция на МВР мероприятията с висока степен на опасност:

1. съществува опасност от възникване на групово нарушаване на обществения ред;
2. има участие на официални лица, за сигурността на които съществува повишен риск;
3. има информация за повишен риск за сигурността на участниците или други граждани;
4. се осъществява взаимодействие и координация със структури на Европейския съюз, НАТО и/или други държави и международни организации и са с международно значение.

Повечето други изменения са чисто козметични, като например това, че вместо за „филмиране“ органите ще имат право на „заснемане на мероприятието“. И че дефиницията за групово нарушаване на обществения ред вече включва "извършване на правонарушения", а не както досега нарушаване на "законноустановения в страната ред".