Икономистите на "Джей пи Морган Чейс" и "Барклис" направиха напускането на Еврозоната от Гърция свой основен прогностичен сценарий, предаде Блумбърг.

"Голдман Сакс" и "Ситигруп" обаче все още смятат, че Атина може да запази единната валута.

Инвеститорите изчисляват вероятността Гърция да остане в Еврозоната, след като на референдума вчера избирателите решиха да отхвърлят предложените от кредиторите на страната икономически реформи.

Като се има предвид, че гръцките банки разполагат с малко евро и са затворени и в режим на капиталов контрол, за да се предотврати масово теглене на депозитите, правителството на Алесксис Ципрас разполага с няколко седмици, за да постигне споразумение.

Договарянето на програма с настоящото правителство в Атина ще е особено трудно за лидерите от Еврозоната, смятат от "Барклис".

"Морган Стенли" дава 60 на сто вероятност Атина да напусне единната валута. От "Париба" са още по-категорични - 70 процента.

"Тодман Сакс" пък прогнозира, че Гърция ще остане в Еврозоната независимо от референдума. Въпреки че рискът от Grexit се е увеличил, това може да се случи "след месеци и дори години", а по-вероятно е Атина и кредиторите да продължат да преговарят, смятат анализаторите на "Ситигруп".