"Искам да подчертая, че НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички-всички за един". Не виждаме непосредствена заплаха за нито една държава-членка на НАТО, в това число за България. Въпреки това, живеем в променена и по-опасна среда на сигурност.”

Това заяви в интервю за БНР генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И поясни, че „присъствието на войски на НАТО в Черно море и на българска територия не е продиктувано от непосредствена заплаха”. Той припомни, че решението на САЩ да разположат тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО.

Опасната среда се дължи на заплахата от "Ислямска държава" на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави - видяхме го в много европейски страни, включително в България, обясни още Столтенберг.

„После идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение. Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората световна война насам. Затова трябва да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност", добави шефът на НАТО.

В коментар за Гърция Столтенберг заяви, че тя е „много надежден съюзник”.

„Правителството и парламентът ясно заявиха, че не обвързват сегашните проблеми на дълговата криза с твърдия им ангажимент към НАТО. Разбирам много добре, че гърците са изправени пред труден момент и проблеми, свързани с бъдещето на еврото. Но вярвам, че правителството и народът на Гърция ще продължат да бъдат надеждни съюзници в бъдеще”, каза генсекът на пакта.