От седмо-девето място в негативната класация на страните с най-много осъдителни решения в Страсбург, България вече е на 16-о. В момента имаме 969 висящи жалби, това е изключително добра новина - изпадаме от десетката. Българските съдии са постигнали много ценен опит и това е капитал за цялата съдебна система.

Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов на кръгла маса днес, организирана от Висшия съдебен съвет (ВСС).

На събитието бе представена мрежа за обмен на информация - нещо като съдийски форум, в който 9-има наши млади магистрати, които се завърнаха от командировка в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, ще споделят опит с колегите си, практики и решения на върховната институция. Така всеки съдия, прокурор или следовател,  независимо от отдалечеността си, ще може да се ползва от този опит, каза Галина Карагьозова от ВСС, която ръководи проекта.

Когато магистратите общуват по този начин, ще се запознават с дейността на ЕСПЧ, с пропуските в българското законодателство, ще се улесни еднообразното прилагане на закона и избягването на противоречиви практики, каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От самите 9 съдии, преминали обучението в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека, 3-ма бяха гости и направиха презентации за опита си. Изслушаха ги почти всички членове на ВСС, воглаве с представляващата Соня Найденова. Освен Христо Иванов и Лозан Панов сред гостите бяха и заместничката му във ВКС Полина Панова (която е съдия ад хок в Страсбург), досегашният ни съдия в ЕСПЧ - Здравка Калайджиева, Ралица Негенцова от Висшия адвокатски съвет, омбудсманът Константин Пенчев и др.

"Характерно за тоталитарната държава е, че в центъра е интересът на държавата. В демократичните общества в центъра са човешките права. Дали всички български съдии сме разбрали това със сърцата си за тези 25 г.", попита пък Константин Пенчев.

Той даде пример, че досега Министерският съвет не му е пратил нито един проектозакон за предварително съгласуване, въпреки че тази процедура е належаща.