Реформаторският блок окончателно се разцепи във Варна, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че в морската столица партията ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних. От ДСБ и ДБГ вече заявиха, че застават зад независимия кандидат Чавдар Трифонов. Изявлението на Лукарски обаче предизвика изнендада на "Раковски" 134.

"СДС-Варна и БЗНС са взели решение да подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних", заяви Лукарски.

Той обаче допълни, че Блока ще има обща листа. Лукарски не отговори на въпрос дали е възможно тази листа да се води от и.д лидера на СДС-Варна Янко Станев.

Именно избора му стана причина реформаторите да не са единни в морската столица. Преди време Станев бе в ДПС, откъдето бе изключен, защото публично подкрепи Кирил Йорданов като кандидат за кмет.

"Подкрепата на друг кандидат във Варна не значи и че не можем да работим с общи кандидати с Реформаторския блок", заяви Лукарски.

Той допълни, че СДС е за обща регистрация на местните избори и даде за пример Монтана и Добрич, където Блокът се обединил около общи номинации за кметове. Според Лукарски скандали в Реформаторския блок няма и всичко, което лидерите  ще си кажат, ще бъде пред щаба, а не през медиите.

"Господин Чавдар Трифонов заяви, че  не иска да се ползва от подкрепата на СДС-Варна. СДС не може да предлага подкрепа на никого, който не я иска. Това поставя под въпрос общата регистрация, но не означава,че не трябва да работим за нея", каза Лукарски.

Трифонов обаче заяви, че не иска подкрепа от СДС-Варна докато негов лидер е Янко Станев.

Лукарски е съгласен с мнението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че след предстоящия вот десницата трябва да се обедини и РБ трябва да направи всичко възможно да се яви на парламентарните и президентските избори като единен субект. Вчера Кънев заяви, че местните избори са много трудни за обединяване на коалиция.

Заместникът на Лукарски Костадин Марков обаче коментира пред Клуб Z, че е изненадан от изявлението на лидера си.

"Очаквах той да обяви дата за насрочване на нова областна конференция", каза Марков.

Тази конференция се очаква отдавна, тъй като нейната цел е да бъде сменен Станев като местен лидер на СДС.

За Марков е изненада и факта, че още от сега Лукарски е обявил подкрепа за кандидат-кмет. Марков уточни, че в близките дни ще разбере "какво точно се случва".