Руснаците, следвани от китайците в момента държат първите места по покупки на луксозни недвижими имоти в Гърция. Третото място си поделят българи и сърби.

Това твърди Вадим Долминидис, управител на фирмата за недвижими имоти Greece Invest по повод проучване на в. “Билд” на състоянието на имотния пазар в южната ни съседка при сегашната икономическа криза.

Според Долминидис българските му клиенти предпочитали вили в предградията на Атина, на полуостров Халкидики и в туристическия рай Крит.

За “наплива” допринасял резкият спад на цените на имотите в Гърция в условията на тежка криза. От избухването й преди 5 години луксозните вили са се обезценили с 50 на сто, а тези от среден клас – с 30 на сто.

“Точно сега е моментът да се купува, казва и Светлана Куклина от агенцията за недвижими имоти Greece.ru. - През тази година имотите в Гърция се предлагат на възможно най-ниски цени. Просто не е възможно да има още спад на цените”.

Нейните клиенти от Русия предпочитали вили с изглед към море и със застроена площ между 500 и 1000 квадратни метра. Най-скъпият имот от тази категория в момента се предлагал за “някакви си” 2 милиона евро, по-малко от половината в сравнение с началото на кризата преди пет години.

Най-много се харчели вилите на Крит с площ от 670 кв. м., естествено с морски изглед, поне 4 спални, пет бани и камина за уют.

Според проучване на гръцки и руски агенции за недвижими имоти, чиито клиенти са предимно руски олигарси, през тази година броят на желаещите да купуват вили в Гърция се е увеличил двойно.

“Ако една вила на гръцкия остров Сирос преди струваше 1,6 милиона евро, днес собственикът е щастлив, ако я продаде за 800 000 евро”, казва основателката на агенцията за недвижими имоти IRM Aegean Estate Изабел Раци.

Драстичното падане на цените на имотите в Гърция и сривът на рублата изостряли апетите на руснаците за покупки на вили в Гърция.

“През миналата година всеки месец имахме средно по три запитвания за луксозни имоти, сега те скочиха на 8 за месец”, допълва Долминидис от Greece Invest.

Агенцията IRM Aegean Estate вече предлага и “две в едно”, казва Изабел Раци. Така на иначе скъпия остров Корфу в Йонийско море две вили, всяка от които с по 500 кв. м площ с частен плаж, морски изглед, големи тераси, които не са включени в жилищната площ, градина и собствено яхтено пристанище сега могат да се купят общо за 4,5 милиона евро. Това е с минимум 1,5 милиона евро под реалната цена.

Разбира се агенцията не казва на какво се дължи сривът на цените, а предпочита да си прави реклама: “Невероятно предложение! Получавате отстъпка от 1,5 милиона евро!”