СИМОНА РУСЕВА
БЕРЛИН – Боб, леща, грах – това е природният дар за здраве. Бобените растения понижават кръвната захар, намаляват риска от старчески диабет (тип 2), от поява на възпалителни процеси в организма, предпазват и от сърдечно-съдови заболявания.
Отгоре на всичко консумацията им има още един ефект – засищат, а същевременно топят килограми.
Това, което предците ни от векове са знаели, сега го откриват германски учени. Става въпрос за националното научно изследване “ЛегуАН”, което в превод означава "Бобени растения – отглеждане и ползата от тях”. Научното изследване се провежда от Федералния институт по прехраната и селското стопанство, от Института по хранене с централа в Потсдам и от Националния център за изследване на диабета.
“Основните резултати вече са налице, те са много обнадеждаващи. Предстои изследването в неговата цялост да бъде представено на научен форум още тази година”, заяви днес проф. Саша Рон, специалист по храните и ръководител на научния проект.
Според учения протеините на бобовите растения не само че по нищо не отстъпват на животинските, а и подобряват обмяната на веществата при диабетно болни. Подобряват се и стойностите на холестерола в кръвта. Наред с това баластните вещества засищат по-бързо от месото.
Знайно е и че животинските белтъчини увеличават риска от ракови заболявания, както и от ранна смърт.
В изследването са включени голям брой заболели от диабет от втори тип, известен като старчески. Той се появява в по-напреднала възраст и твърде често поради наднормено тегло. Резултатите сочат, че при прием на храни от бобови растения, стойностите на кръвната захар падат.
Според учените подходяща храна е и соята. Проблемът при нея е, че е предимно внос от държави, където се прилага методът на генната модификация. Съветът е пред соята да се предпочита грахът родно производство.
“При прием на бобови растения се появява и още един положителен “страничен ефект”, който не сме целели – пациентите намаляват теглото си”, твърди проф. Рон.
Така, че българи, да продължаваме да си ядем бобеца и лещата. Хем ни се услажда, хем е полезно. А и бабите са ни научили как да се предпазим от подуване на корема. Бобът първо се вари 10-15 минути и след това водата, която е жълта на цвят, се излива. Едва след това започва готвенето. За най-сладката бабина рецепта, при запитване.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни