СИМОНА РУСЕВА

Гърция каза “не”, а тази вечер в Брюксел започна среща на върха на лидерите на държавите от Еврозоната. Преди началото германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че няма основа за преговори, но вратите за разговори са отворени. И че времето изтича, не става дума за седмици, а за броени дни, през които Атина трябва да представи предложенията си, каквито до този момент няма.

Преди Меркел да отлети за Брюксел, най-тиражният германски вестник “Билд” я призова да изхвърли Гърция от Еврозоната. Изданието предложи канцлеката да вземе в багажа си за Брюксел 5 негови предложения, за които всъщност настоявали в мнозинството си германците. В призива си  “Билд” публикува снимка на Меркел като някогашния железен канцлер Бисмарк.

“Госпожо канцлер, бъдете желязна! Приемете сериозно вота на гърците (на референдума в неделя – б. р.). Длъжна сте днес да наложите в Брюксел тези 5 точки:

Незабавно излизане от еврото – Grexit! Съсипаната икономически Гърция трябва колкото се може по-бързо да излезе от еврото, за да стане отново конкурентноспособна с новата стара драхма. Това ще е пердимство за Гърция. Новата валута ще е силно обезценена спрямо еврото. Стоки като вино, маслини и овче сирене ще могат да се продават зад граница по-изгодно. Нощувките в хотелите ще поевтинеят, ще дойдат повече туристи. Това ще задвижи икономиката, ще създаде нови работни места и в средносрочен план ще се постигне икономически ръст.

Никакъв трети спъсителен пакет за Гърция! Гърците незабавно трябва да започнат да се справят сами. Без понататъшни финансови помощи, без трети спасителен пакет, без условия за реформи.  Така ще се осъществи волята на гръцките избиратели – слагане край на диктата на МВФ, ЕК и ЕЦБ – спасителни милиарди срещу условия. И още – премиерът Алексис Ципрас може да покаже, че има собствен и успешен гръцки път, а не диктат за икономии отвън.

Бързо опрощаване на дългове! Кредиторите спасиха досега гръцката държава с 216 милиарда евро, 88 милиарда от които от Германия. Но парите отдавна са загубени, както “Билд” многократно предупреждаваше, но политиците неизменно отричаха. Ето защо настъпи времето истината да се каже на гражданите и да се опростят половината от кредитите. Опрощаване на дълг! Предимството за Гърция: По-малко дългове означава по-малко дължими лихви, а така и по-малко разходи за сметка на бюджета. Най-сетне Гърция ще може да се санира – финансово и икономически.

Хуманитарна помощ! Гърция отдавна се радва на солидарността на европейската общност, сиреч държавите членки на Европейския съюз помагат на Гърция в беда. Примерно, когато заради държавен банкрут болници трябва да затварят, липсват ток, храна, питейна вода. Предимствата за Гърция: никой от Атина до Корфу няма да се чувства игнориран от Европа и оставен в беда. Европа винаги е насреща, когато става въпрос за жизенонеобходими неща.

Помощи за инвестиции! Като членка на ЕС Гърция продължава да има претенции за субсидии в икономиката и социалните дейности, например при строежа на пътища, изграждането на нови училища и др. До 2020 г. на Гърция се полагат 35 милиарда евро от Брюксел. Предимствата за Гърция: страната няма да бъде отрязана по линия на евросубсидиите, тя ще продължи да ги получава, това ще разкрива и нови работни места.

Дали Ангела Меркел е сложила в багажа си за Брюксел петте предложения на “Билд”, не се знае, но по-скоро не. Рано или късно обаче тя ще трябва да се съобрази поне с част от тях, ако не иска историята да я запомни като канцлерка, принудена да сдаде властта: застанала на позициите на европейската солидарност, пренебрегвайки интересите и волята на собствените си избиратели.