Гърция направи днес още една стъпка към излизане от Еврозоната.

Правителството в Атина не е представило нови предложения за реформи на партньорите си, които да ги убедят да възобновят финансовата помощ за фалиралата държава, каза източник от извънредно заседание на министрите на финансите на Еврозоната днес.

Очевидци споделиха, че председателят на Европейската централна банка Марио Драги е напуснал срещата на финансовите министри със "свиреп" вид и без да каже нищо на журналистите.

Очаква се кабинетът на Алексис Ципрас да представи по-подробно предложение „може би“ утре. А тази вечер преди срещата на лидерите на Еврозоната той щял да има разговор с Меркел и Оланд.

Според друг източник днес Гърция е искала само пари за финансовите си нужди (7 милиарда евро), докато текат преговори за нова програма за спасителни заеми срещу реформи. Предишната изтече на 30 юни.

Финансовите министри (Еврогрупата) трябваше да подготвят основата за дискусия за Гърция за извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от общата валута тази вечер.

Ципрас обеща вчера в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, че днес ще ѝ представи предложение за ново споразумение с кредиторите.  

Всички финансови министри днес изразиха очаквания за ново предложение от Атина и подчертаха, че от него зависи дали Гърция ще остане в еврото. Неколцина от тях не изключиха отпадането ѝ.

„Ситуацията е стигнала до точка, в която жизнеспособна сделка е възможна само на най-високо политическо ниво“, каза словашкият финансов министър Петер Кажимир.