Т.нар. ведомствени бензиностанции също са длъжни да инсталират електронни прибори за измерване на горивото, което минава през техните резервоари, припомниха от Националната агенция за приходите (НАП). Те трябва да сторят това в срок до 31 август, като изискването е датчиците да бъдат монтирани на всички съдове с вместимост над 1000 литра. Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т. нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Изключение се прави само за две категории - тези, които извършват зареждания на течни горива за собствени нужди от съд или съдове с обща вместимост до 1000 литра и общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра. Другата група са лицата, извършващи зареждания с течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари (мобилни автоцистерни), както и на съоръжения и инсталации за производство и отопление.

Но и те трябва да подават данни към НАП за получените количества горива като получатели по доставка чрез електронен документ за доставка или електронен документ за получаване.

Чрез мярката се цели намаляване на незаконните продажби на гориво в страната, след като проучване на Министерството на финансите показа, че около една трета от дизеловото гориво в страната е нелегално, посочвайки като негов основен източник ведомствените бензиностанции. Наредбата беше променяна няколко пъти, след като срещу нея се обявиха земеделски производители, които заплашиха с протести.