Лидерите на двете водещи държави в Еврозоната днес предупредиха, че остават „броени дни“ за спасяване на Гърция от отпадане от общата валута. Нейният министър-предеседател Алексис Ципрас обаче не показа с нищо, че бърза.

Новият му финансов министър Евклидис Цакалотос се яви на извънредно заседание с останалите си колеги от общата валута тази сутрин без ново предложение, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Източници от срещата споделиха, че гърците обещали да направят по-конкретна оферта „устно“ и „може би утре“.

Еврогрупата трябваше да подготви също извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от еврото, което започна по-късно днес. Тя обаче за пореден път остана без резултат.

Ципрас влезе в срещата на държавните лидери широко усмихнат и спокоен, без да отговори на въпросите на журналистите.

Спокойни изглеждха и германската канцлекра Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, но те предупредиха, че бързината сега ще е решаваща.

"Все още няма основа за започнем преговори, каза на влизане в срещата на върха Меркел. - За разговори сме отворени. За нас продължава да е в сила изискването, че на европейско ниво трябва да е налице солидарност и собствена отговорност на национално равнище. Това ще рече, че принос срещу принос са неразделни“.

„Все още не разполагаме с окончателна картина. Казвам обаче, че тук не става въпрос за седмици, а за броени дни“, предупреди тя. 

Гърция е на ръба на банков колапс. Втора седмица продължава капиталовият контрол в страната, която е в дефолт към МВФ и към кредиторите си от Еврозоната и е застрашена от дефолт по вноска към ЕЦБ от 3,5 милиарда евро, чийто падеж е на 20 юли.