"Изключитлно е трудно и на хората, които извършват проверката, и на нас като ръководство, а и обществото да стигне до истината, когато се проверяват сигнали с такова закъснение"

Това каза на извънреден брифинг главният секретар на МВР Георги Костов по повод разпространеното видео как 6 полицаи от столичното Първо РПУ издевателстват над момче и момиче. Костов каза, че за един ден е извършена огромна работа да се установи от кога е случаят (той е от декември м.г.), като се прегледани всички докладни на патрулите от изминалите месеци, за да се установи за кой инцидент става въпрос. Самите потърпевши никога не са подавали жалба, включително и след като са били в ареста, стана ясно пък от думите на Младен Маринов, директор на СДВР.

Самите полицаи са написали още тогава в докладите си, че са употребили физическа сила.

Георги Костов нарече случая "безобразие" и апелира на няколко пъти гражданите да ползват телефонната линия за сигнали против МВР - 9822222. Той напомни, че поне проформа инспекторатът, който проверава, не е към ръководството на министерството и няма опасност сигналите да отидат при структурата, срещу която са.

"Решени сме да стигнем докрай в този случай", каза главният секретар.

От думите на Маринов стана ясно, че в момента се уточняват персоналните действия на всеки един от патрула в онази нощ. Първо около 1,40 ч. при постъпилия сигнал за скандал са се отзовали два пеши патрула. После в обясненията си те са написали, че са повикали и колеги с автомобил, именно за да бъде прибрано момичето в районното, защото е било без документи и е оказвало неподчинение.

Шестимата служители обаче още не са отстранени и са на работа - това може да стане, само след като срещу тях тръгне дисциплинарна проверка. Тя ще стане факт до ден два, казаха двамата полицейски шефове. 

Маринов коментира още, че това дали полицаите имат предишни прояви на агресия е също част от проверката. Той допълни, че МВР има база данни за всички подобни сигнали срещу всеки служител, независимо дали е завършил с наказание или без. От думите му стана ясно, че от направените изводи ще зависи и това дали има системен проблем в Първо РПУ.

Георги Костов пък призна, че като част от ръководството и той лично е участвал в предложението ексначалникът на Първо Даниел Пашов да бъде издигнат за шеф на ОДМВР-Варна. (По негово време стават и двата известни инцидента. Другият също бе разкрит от "Господари на ефира" и там се виждаше как полицай нарочно къса пагона си, за да бъде обвиненио момиче в хулиганство, б.р.)

Костов поясни, че към момента, когато е издигнат за шеф - април т.г. срещу Пашов вече не е текла дисциплинарна проверка, а атестацията му е отговаряла за този пост. И отново апелира всички сигнали да се подават навреме, а не със закъснение от години.

За миналата година са уволнени общо 9 полицая за подобни прояви, допълни Костов и каза, че ако се изяснят нарушения, ще бъдат приложени най-тежките законни санкции в този случай.

Той апелира да даде показания и човекът, заснел клипчето, като така може да изясни мотивите си защо го направи обществено достояние със 7 месеца закъснение. Главният секретар каза, че не иска да вярва, че това има общо с напрежението и протестите в МВР.

По повод на другото видео - при което се вижда как гранични ченгета малтретират брутално бежанци, Костов каза, че проверката е много затруднена. На клипа не се вижда номерът на колата, но униформените са със зимни дрехи. По облеклото им става ясно, че те са от командированите служители. Миналия есенно-зимен сезон нямаше имигрантски натиск, следователно случаят е от 2013 г., поясни Костов.