Сръбският премиер Александър Вучич ще присъства на церемонията по отбелязване на 20-ата годишнина от клането в Сребреница, предаде Ройтерс.

Това ще стане на 11 юли. На тази дата през 1995 г. босненските сръбски сили, влезли в анклава, избиват 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Това е най-голямото клане в Европа след Втората световна война.

"Време е да покажем, че сме готови за помирение, че сме готови да се поклоним пред жертвите. Сръбското правителство реши аз да представлявам Сърбия на 11 юли в Сребреница", каза Вучич.

Присъствието му ще бъде емблематично за помирението между бившите югославски републики след войните през 90-те години, когато загинаха над 135 000 души, отбелязва Ройтерс.

Бившият сръбски президент Борис Тадич почете 15-годишнината от клането през 2010 г. Вучич обаче е по-близък до идеологията за Велика Сърбия, която до голяма степен предизвика кръвопролитията.

Макар властите в Сърбия да признаха, че свлучилото се в Сребреница е престъпление и го осъдиха, те така и не са го определили досега като геноцид.

Гласуване в Съвета за сигурност по въпроса бе отложено. Великобритания и САЩ искат да убедят русия да не налага вето.