Лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе днес в деловодството на парламента законопроект за прекратяване на договорите с американските централи в Маришкия басейн.

В закона се предлага уреждане на принципите, правилата и реда за покриване на реално направените невъзстановяеми разходи на енергийните предприятия в случаите на предсрочно прекратяване на дългосрочните им договори за доставки, разполагаемост и поддържане на студен резерв. Целта на законопроекта е да създаде справедлив ред за разпределяне на ползите и тежестите при прекратяване на договорите.

В срок от 150 дни от влизането в сила на закона страните по дългосрочните договори ще могат да сключат споразумения за предсрочното прекратяване на тези договори.

В законопроекта е уреден максимален размер на компенсацията при прекратяване на договорите, като е записано, че общият размер на сумата за плащане за компенсиране на невъзстановяеми разходи, изчислена към 1 януари 2016 г., не може да надвишава максималния размер на тези разходи към 31 декември 2015 г. Компенсаторната компонента ще се изчислява поотделно за отделните потребители на ток. Ежегодно КЕВР ще определя размера на компесаторната компонента за съответната календарна година по специална формула.

"С настоящия законопроект се предлага да се пристъпи към прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от два основни източника - ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3", пише в мотивите на законопроекта.

В тях се посочва още, че Европейската комисия се е произнесла категорично поне два пъти по проблема за необходимото прекратяване на дългосрочните договори, сключени преди датите на приемане на съответните страни в ЕС.

Симеонов и колегите му от Патриотичния фронт посочват, че е предвидено прекратяването на договорите да се извърши доброволно, по взаимно съгласие и на въз основа на справедлива компенсация за направените инвестиции и по специално за тази част от тях, която не може да бъде възстановена, ако централите заработят при пазарни условия - без гарантирани от НЕК и държавата количества произведена енергия за изкупуване и цени.