Евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната не застрашава спестителите в гръцки банки в България, потвърди днес Европейската комисия.

"Дъщерните фирми на гръцки банки в други страни са, разбира се, отговорност на надзора в тези страни", каза Мина Андреева, говорителка на Комисията.

Това означава, че дори компаниите-майки на "Алфа", "Пиреос" , "Евробанк" и Националната банка на Гърция да бъдат обявени в неплатежоспособност, това няма да засегне техните дъщерни дружества в България, които са фирми регистрирани по българския закон и са под надзора на БНБ. Без нейно разрешение те не могат да прехвърлят пари в Гърция.

По данни на българската банкова асоциция тяхната капиталова адекватност е над задължителната у нас и далече над задължителната в ЕС.

Неотдавна българската централна банка съобщи съобщи, че тези банки нямат инвестиции, които да излагат вложителите им на риск в случай на отпадане на Гърция от общата валута. 

Андреева подчерта, че вероятността от Grexit, макар и реална, не е 100-процентова и не е изключено благоприятно решение в последния момент. Кредиторите подчертаха снощи за пореден път, че за целта гръцкото правителство трябва да им представи убедителни предложения за реформи, с които да оправдае спасително финансиране.

"Подготвени сме за всички евентуалности и е отговорно да си подготвен за най-лошия случай", каза Андреева. "Работим за най-доброто и сме готови за най-лошото".

Тя отказа да влиза в подробости за сценариите.

"Единствения, който сме очертали досега, е как да запазим Гърция в Еврозоната", каза говорителката.