Държавният резервен фонд на султаната Оман започна законови действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Ройтерс.

Оманският фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена от централната банка след масово теглене на влоговете, което предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те години насам, посочва агенцията.

Изявлението на представителя на фонда пред Ройтерс дойде веднага след като временната парламентарна комисия за разследване на казуса "КТБ" обяви в доклад, че банката е била управлявана като пирамида, за което вина имат БНБ и ДАНС.

В публикацията на световната информационна агенция е цитиран анонимен източник, който е заявил:

"Завели сме арбитражно дело в европейски съд. Нашето искане е да получим счетоводната стойност на инвестициите си".

Въпреки че новината на "Ройтерс" за съдебното дело е с гриф "Ексклузивно", същото бе разкрито от един от адвокатите още през април. Тогава бе посочена дори и сумата на иска.

"Оманският държавен фонд е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции", заяви тогава адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.