Протестна мрежа“ изпрати писмо министър-председателя Бойко Борисов, в което го питат „Защо се страхувате от цялата истина за аферата КТБ?"

Според групата за натиск, публикуваният доклад на специалната парламентарна комисия не засяга ролята на прокуратурата, отговорността на управителния съвет на БНБ, на Комисията за финансов надзор, както и не взима предвид журналистическите разследвания, публикувани далеч преди затварянето на КТБ.

Писмото започва без традиционното „уважаеми“, което не било случайно:

Вие обещахте пълно разследване на престъплението КТБ, а това което оглавяваната от Ваш представител комисия по разследване на отговорността на държавните органи по казуса публикува, е много далеч от обещаното. Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с Вашите избиратели, а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който Вие плащате милиардите левове, потънали в банката.“

Активистите на „Протестна мрежа“ припомнят, че още на 20 юли 2013 година на протест пред банката са заявили, че КТБ е част от формулата "политика-бизнес-медии", а на 24 февруари 2014 година внесли сигнал в прокуратурата, по който започна разследването в БНБ и КТБ.

Седемте въпроса от писмото са:

- Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това Ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта й за прокуратурата?

- Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция "Банков надзор" в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет? Управителят Иван Искров беше преизбран с Вашите гласове през 2009г. и Вие помните това достатъчно добре, за да ви питаме как точно стана това преизбиране и с каква задкулисна договорка?

- Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по-невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад - също.

- Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания, за които всички знаеха, но си мълчаха? Този въпрос, разбира се, е реторичен - те са най-доброто доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС.

- Къде е отговорността на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира както банката така и свързани с нея лица, и е допуснала и разкривала невярна информация за състоянието им? Председателят на комисията също е Ваш избор, надяваме се помните това.

- Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това? Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега Ви подкрепят изцяло?

- Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която - да припомним - увеличи три пъти активите си по време на Вашето управление?

"Протестна мрежа" завършва писмото с думите, че "укриването на престъпление е равно на съучастие".

Те допълват, че "не можем да свършим Вашата работа, но можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал, този път от най-висшия държавен орган - Народното събрание".