Освен настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел, САЩ са шпионирали и нейните предшественици Герхард Шрьодер и Хелмут Кол.

Това съобщи сайтът "Уикилийкс". предаде БГНЕС.

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е подслушвала през годините телефонните разговори на 125 високопоставени немски чиновници. Шпионирането било по "политически и икономически съображения".

56 от телефонните номера, подслушвани през последните 10 години, принадлежат на служители в канцлерството на Германия. Мнозина от тях са от най-близкото обкръжение на Ангела Меркел, която е канцлер трети поред мандат, като се започне от 2005 г.

Сред тях са нейни съветници и помощници на "фрау канцлерин", както и членовете на немските правителства през последното десетилетие. Открояват се имената на Роналд Пофалд - бивш шеф на кабинета на Меркел и федерален министър с особени поръчения, както и това на Петер Алтмайер - министър на околната среда и ядрената сигурност.

АНС подслушвала също разговорите на двамата канцлери преди Меркел. Това са християндемократът Хелмут Кол, управлявал в периода 1982-1998 г. и социалдемократът Герхард Шрьодер, заемал поста през 1998-2005 г.