Депутати не откриха пропуски в доклада на временната парламентарна комисия за КТБ. В документа прави впечатление липсата на отговорност за прокуратурата и неспоменаването на името на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

"Временната парламентарна комисия за КТБ се е занимавала само с дейността по казуса на органите, които са от компетенциите на парламента. Затова в доклада на комисията няма нито дума за ролята на прокуратурата при фалита на банката."

Това каза пред Клуб Z депутатът от БСП Румен Гечев, който е член на комисията. Така той коментира обвиненията на Протестна мрежа за сериозни пропуски в доклада на парламентарния орган.

Гечев припомни, че органите, които са отговорни пред парламента са БНБ, ДАНС и Комисията за финансов надзор (КФН).

"Не можем да искаме обяснения от прокуратурата. Напротив - ние трябва да пратим нашите данни в поркуратурата", обясниГечев.

Запитан защо в доклада няма нито дума за Делян Пеевски и ролята на медиите, които се свързват с неговото име, за фалита на банката, Гечев поясни, че парламентарната комисия не е следствен орган.

"Не можем да викаме Иван и Стоян и да ги питаме защо са се скарали", каза Гечев.

Но не отрече, че конфликтът между Пеевски и Василев има роля за фалита на КТБ.

Гечев призна, че ролята на КФН по случая вероятно не е достатъчно добре засегната в доклада. Именно по тази причина той бе подписан с особено мнение от лидера на ДСБ Радан Кънев. Според Гечев обаче един от най-големите отговорници за краха на КТБ е ДАНС.

"Още пред 2013 г. около 1 млрд. лв. са изчезнали от активите на банката. В годишния доклад на ДАНС обаче няма нито дума за КТБ", поясни Гечев.

И заяви, че когато се приема бюджетът за следващата година, той изрично ще постави въпроса за това какви средства получава ДАНС и каква работа върши.

Снежана Дукова (ГЕРБ), която също бе член на комисията, коментира, че парламентът не може да се занимава с дейността на прокуратурата. Според нея обаче нейната роля по казуса КТБ е била "последваща". Дукова повтори тезата си от вчера, че основна вина за бездействието на държавата по казуса имат надзора на БНБ и ДАНС.