"Не смятам, че някой мой колега от правителството, включително Христо Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген."

Това каза вицепремиерката по координация на европейските политики Меглена Кунева. След информация на лидера на БДЦ Светлин Танчев, че Германия е решила да добави съдебната реформа като изискване за влизането ни в Шенген, опозицията обвини Христо Иванов, че той е дал идеята на немските министри.

"Вижте какво, че в много страни се свързваше приемането на България в Шенген с резултатите от механизма за оценка и въздействие на регулациите, е факт, и това не е изненада за никого. Второ, от началото на този мандат, аз работя да се скъса тази връзка, до момента в който бях комисар, никога не се е споменавала тази връзка в докладите за България," даде пример Кунева.

Според нея поставянето на България извън Шенген, предвид заплахата от Ислямска държава, е против интересите и на нашата държава, и на цяла Европа.

Тя неколкократно натърти, че Иванов по никакъв начин не работи срещу Шенген. Напротив:

"В понеделник сме заедно с министър Христо Иванов в Холандия, където продължаваме нашата работа за влизане на България в Шенген."

Лидерката на ДБГ подчерта, че влизането ни в Шенген е строго определено в текстове от договор, който тя лично е подписала - когато държавата е технически готова, влиза в свободното пространство.

"Аз казах още в самото начало - в много страни, в последните години, като начин да се окаже натиск върху България да си свърши работата, обвързваха с Шенген. По същия начин утре могат да кажат - няма да си получите фондовете, ако не си сложите в ред обществените поръчки. Това означава да се дисциплинира една система, която да работи по-добре, отколкото да работи в момента. 

По същия начин, борбата с корупцията, да, тя има за своя цел да направи всичко прозрачно, работещо, и тя ще предотврати каквото и да е било спиране на фондове за България. Това се нарича добро управление. Тук няма интрига и нищо неочаквано," каза още Кунева.