„Приятели,

преди дни имах разговор с Председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Резултата от срещата е, че открих качество в този политик, което липсва при много други. Той намери сили да преглътне личната обида от нападките ми в името на партията. Познавам много политици, но Сергей и Николай Добрев са единствените, за които БСП е повече от личното аз. Не поиска извинение или посипване с пепел напротив, поиска опита и знанията ми за да се представи БСП по- добре на изборите!

Приех!

Ще направя каквото мога и е по- силите ми за да се представи БСП достойно и да победи! „

Това написа ПР специалистът Нидал Алгафари на стената си във фейсбук в неделя. До понеделник следобед повече от 200 души бяха коментирали поведението му. Преимуществено – в негативна светлина.

Звучи логично, след като само преди няколко месеца, след като напусна БСП и започна работа за АБВ на Георги Първанов самият Алгафари казваше:

Основният проблем в БСП е именно Сергей. 
Станишев направи БСП семейна партия, най-голямата му грешка е, че оставя Моника да го командва и да го води за носа! 
Със Станишев БСП загива. 
Бойко го бие на избори като маче в дувар. 
Аз зная, че когато са се водили преговорите за правителството, Доган на няколко пъти е питал: „А какво мисли четвъртият коалиционен партньор?” – имайки предвид именно Моника Станишева. 

Сергей Станишев

През февруари, когато напускаше АБВ Алгафари също не бе пестелив. Според него „в АБВ има една, единствена кауза и тя е Георги Първанов“. Най-обиден бил от думите на президента (2002-2012), че бил „от експертното осигуряване“. И още: АБВ няма идеология, залага на познати хора и имена за печелене на подкрепа, решенията се взимат в тесен кръг и се одобряват без дискусии. Според Алгафари, членовете на движението са се оказали в „шизофренно положение”, след като единствен Георги Първанов се обявил против идеята да напуснат БСП. Така си оставял „вратичка“, ако проектът му не успее.

Георги Първанов

Днес Първанов коментира връщането на ПР специалиста в БСП по следния начин:

„Честито на печелившите! Хубавото на този трансфер е, че не ни се наложи да доплащаме. Халал да им е“.

А ето какво каза Нидал Алгафари в интервю за Клуб Z:

Предполагам, че Сергей Станишев ви се обади пръв, г-н Алгафари, какво ви каза?

Малко са по-различни обстоятелствата около нашата среща, но...

Какви са обстоятелствата?

Е, няма сега да ви обяснявам повече. Но когато стана първият ни разговор по телефона, се разбрахме за среща, отидох в кабинета му на „Позитано“ 20 и там проведохме един доста приятен разговор. 

Приятен разговор? Вие и Станишев?

Да, наистина приятен разговор. Отидох с всички обиди, които тая в себе си и ги поставих на масата. Той също постави на масата нещата от негова страна. Пренебрегнахме ги и решихме, че ние с него се познаваме много отдавна, много преди да стане лидер на БСП и сме били в прекрасни отношения, затова решихме, че всичко друго е било глупаво и не е трябвало да се случва по този начин. Някъде нещо се е объркало в отношенията ни, но каузата на БСП е много по-голяма от личното му отношение към мен, или моето към него, от дрязгите и т.н. Решихме, че можем да работим заедно.

Но аз си спомням, че вие казвахте: Станишев трябва да отговори на няколко важни въпроса – за това, че стисна ръката на Волен Сидеров, за назначението на Пеевски... Отговори ли ви?

Не. За това не сме говорили. Тия неща имат някакъв отговор за него, които са в сферата на онази тънка политика, която е по-сложна. За това не сме говорили! Говорихме за това как ще се представи по-добре БСП сега.

Как ще се представи БСП по-добре?

С една по-различна кампания, да се потърсят нови хора и така.

Но ПР-ът на БСП от кого се прави, включително вие назовахте няколко пъти Моника Станшева, цитирахте разговор, в който тя е наричана „четвъртият коалиционен партньор“...

Даже и Моника да се е занимавала... Това го твърдя, смятам, че е така, но не мога да го докажа, защото в БСП си имат някакви институти, комисии и така нататък, но смятам, че трябва да има някакви нови, свежи сили в кампанията, има нужда понякога от разбъркване и разтърсване, за да не е така затлачено.

Вие как ще работите с нея? Оставихте впечатлението, че сте много против това, че Моника Станишева движи всичко в БСП.

Дали съм против, или не съм... в момента ни обединява едно-единствено нещо – да се опитаме да направим така, че БСП да се представи достатъчно добре.

Т.е. всичко при вас е за пари?

Това са слухове, които ги пускат едни мои много близки приятели от миналото. За съжаление и те много добре знаят, че това не е така. Със Сергей не е говорено за пари, с нито един от БСП не съм говорил за пари, както и не съм водил такъв разговор с Първанов. Имам един единствен разговор, който съм водил с Румен Петков за финансовите възможности на кампанията, която може да се направи около АБВ, той тогава ми обясни много неща как биха стояли и когато ме попита за хонорара на екипа ми, вярно е, че аз поисках около 60 000 лева за пет месеца работа на целия екип, казаха, че това е непосилна за тях сума и я намалихме. И въпреки това се съгласих и бях тръгнал да работя за тях. Така, че парите са най-лесното нещо, което може да хвърли някой и да казва: „За пари, за пари е.“ Не е това. Аз съм човек, който и това работи. Значи един артист работи като му се плаща...

Възприехте го сякаш ви обвинявам.

Не, това е цялото обвинение на цялото общество в момента. Обвиняват ме, че става въпрос за пари. Пари, да, трябва да се заплаща труда на всеки, който работи, включително и моят. Убеден съм, че във всички други политически партии ПР-ите, хората които имиджмейкърстват, получават значително по-големи суми от мен, но просто са решили да ме нарочат мен, защото на някого не му харесва, че го напуснах. 

А вие как се чувствате всъщност? Видях във фейсбук над 200 коментара под поста ви, че се връщате в БСП, 90 процента бяха негативни, меко казано...

Даже 99 процента са негативни. Да, така е. За съжаление в интернет пространството хората, които са оплюващи и избиващи комплекси са много повече от тези, които ще седнат нещо разумно да обясняват. Ами, има ги и не ме притесняват. Не ми е за първи път някой да ме плюе, да ме обижда и т.н. На това съм му свикнал съм.

Идеята на въпроса ми беше дали се чувствате на чисто със себе си, със съвестта си?

Абсолютно.

Връщате се в партия, чието поведение нарекохте „мракобесно“ след пленума, който свали доверието от вас?

Много страшно бъркате. И ни знам защо и вие, и всички го правите. Бъркането е в това, че когато съм говорил, нито един път, никога в живота си, не съм си позволил да кажа лоша дума срещу Българската социалистическа партия. Това, което съм бил против и до ден днешен съм против и твърдя, че това е единственото, което съм казвал е било срещу ръководството на БСП, или част от ръководството. Партията никога и по никакъв начин не съм я обиждал, псувал и така нататък. Така, че вие, включително вие се опитвате да кажете, че Сергей Станишев, едва ли не, че ръководството на партията е цялото БСП. Не е така!