"Няма да опростим дълга на Гърция", категорично заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел. Тя коментира кризата в Гърция от Босна и Херцеговина, където е на официална визита.

"В неделя е решаващото и важно заседание на срещата на лидерите от ЕС", подчерта тя, цитирана от ТАСС. "Сега не могат да се направят абсолютно никакви прогнози какви ще бъдат резултатите от него", обясни Меркел.

"Желязната лейди" доста сдържано оцени усилията на Алексис Ципрас и Атина да се преборят с кризата и предложения от тях нов план. Днес през деня някои гръцки вестници обявиха, че Гърция готви план в перспектива от две години, според който ще се направят структурни реформи, ще се вдигнат различни данъци, като целта е да се влеят в бюджета 12 милиарда евро. 

"Не съм в състояние сега да кажа точно какво означава този план и дали самата програма е достатъчна за излизане от кризата и как тя може да се отрази на страната да се справи с дълговете си", коментира Меркел.

Както е известно Еврозоната даде ултиматум на Ципрас да направи предложения, които да бъдат разгледани от лидерите на страните членки и евентуално да бъде подписано компромисно споразумание. Срокът изтича днес - четвъртък, в 24 часа.

А в неделя бе свикан извънреден форум на всички лидери от Евросъюза в Брюксел, на който да се вземе решение по кризата в Гърцияа. Засега жностите за излизане на Гърция от Еврозоната остават 50 на 50 сочат експерти.