Министърът на икономиката Божидар Лукарски показа, че е толкова много в час със ситуацията в Гърция, че човек трудно може да разбере дали трябва да се радва или да плаче за драмата на съседите ни.

"Към този момент реално няма отчетени загуби от гръцката криза, които да предизвикат драматизъм", предаде думите му БГНЕС. Но има плюсове и минуси, активи и пасиви - сиреч, нещо печелим, нещо губим.

"Кризата в Гърция не е завършила, какво ще се случи там ще се реши в неделя. Има плюсове и минуси от това, което се случва в Гърция. Не трябва пасивите или активите да надделяват в ситуацията", каза Лукарски.

Хората не трябва да се притесняват, че гръцките банки ще източат парите от българските, за да има какво да теглят от банкомати в Атина. По някакъв начин държавата е сложила кранче на паричните трансфери в южна посока.

"На този етап няма трусове в банковата ни система, гръцките банки са контролирани да не се изнасят натам парични ресурси", увери икономическият министър.

Защото имаме план:

Това, което се случва в Гърция допринася за това България да е давана за пример като държава, която следва финансова дисциплина, смята Лукарски и подчерта, че има най-различни сценарии за Гърция и България се подготвяла за всеки един от тях. Запитан, все пак какви ще бъдат последствията за страната ни, ако Гърция излезе от еврозоната, Божидар Лукарски отвърна, че ще говори за това, когато Гърция излезе от еврозоната. "Това, което се коментира в Министерски съвет е да не създаваме паника и да рисуваме различни сценарии какво ще се случи. В момента драмата е в развитие", каза той по отношение на случващото се в Гърция, предаде БГНЕС.