Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин при обсъждането на новите текстове днес в обществения съвет към МВнР. 

Идеята за създаването на този фонд, който да е извън сегашния бюджет на ведомството, е много стара. Реабилитира я бившият ресорен министър Николай Младенов, след като зачестиха случаите с българи, изпаднали в беда зад граница по една или друга причина. 

Формален повод тогава стана арестуването на българин в Хърватия, след като поради невежество се опитал да изкара от страната мидена черупка, оказало се - от защитен вид.

Още тогава обаче от екипа на Младенов дадоха заявка, че ще бъдат създадени критерии за отпускането на тази помощ, за да не се злоупотребява с наличието й. 

Днес Вигенин доразви идеята. По думите му често имало случаи, в които българи в чужбина са били ограбени например, а мисиите ни по места, ако изобщо имаме дипломатическо представителство в даденото населено място, не могат да осигурят самолетен билет, нощувки и прочее. При такава хипотеза, от фонда ще се извадят пари, а вече у дома - спасеният ще ги възстанови. Ако не иска, държавата ще трябва да си ги търси по сега действащите законови механизми.

Нито от МВнР, нито от Министерство на финансите обаче посочиха с каква сума ще бъде напълнен този фонд с мотива, че все още се правят изчисления.

По време на обсъждането на измененията в закона стана ясно и че МВнР е подело старата битка с финансовото министерство - парите от наеми на имотите ни в чужбина, както и от продажба на такива, да се отиват не в централния бюджет, както е сега, а да се връщат в министерството. Идеята е да бъдат използвани за ремонти на действащите ни дипломатически представителства. Засега обаче от ведомството на Петър Чобанов не дават категоричен отговор ще се случи ли това. Пак в мандата на ГЕРБ, Николай Младенов беше успял да спечели тази битка.

По думите на Вигенин, заявките от посланиоците и консулите ни за ремонти само за 2014 г. са на стойност около 15 млн. лв. В същото време за капиталови разходи, които не включват само ремонти на дипломатическите ни представителства, в бюджета на МВнР има заделени малко над 5 млн. лв. За целта. Т.е. има недостиг на около 10 млн. лв. В същото време планираните за годината продажби на имоти са 5-6 млн. лв. Всъщност, може да бъдат реализирани и продажби за около 8 млн. лв., но в оптимистичния случай.

Иначе на днешната среща Вигенин пак даде заявка, че т.нар. политическа квота при назначенията на титулярите в мисиите ни, няма да бъде запълвана докрай. Става въпрос за външните за системата лица, т.е. не дипломати със съответния ранг, които обикновено по политически причини биват изпращани на мандат като посланици и генерални консули. В момента законът позволява броят на тези външни лица да е до 20% от общата численост на титулярите на мисии. Мисиите ни са около 100. 

В предвидените за изменения текстове тази квота е сведена до 10 на сто. “Ще се стараем в следващите години да бъде намалявана. Политическата квота все пак не е нещо лошо. Понякога има и смисъл”, даде заявка Вигенин в отговор на предложението на члена на Обществения съвет Красимир Премянов (Съюз на тракийските дружества, бивш депутат) квотата да падне до 5 на сто.

Вигенин се надява измененията в закона да бъдат приети от парламента до средата на годината без много намеса от страна на депутатите, тъй като в този им вид имало баланс между политиката и държавната дипломация.