Уважаеми господин посланик Лингеман,

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа. Това не е вярно.

Така започва писмото на германския депутат и зам.-председател на Комисията по въпросите на ЕС Ахим Брахман, разпространено чрез германското посолство у нас.

Депутатът продължава със следните уточняващи точки 2 и 3.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.

Нататък писмото на Брахман продължава с това, че Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство и напомняне, че от години ЕК предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.

Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията. 

Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България. 

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции, пише Брахман.

След като "скандалът" с лобирането на Иванов против България избухна едновременно в определени медии, изявления като това на Брахман направиха от пресцентъра на правосъдното министерство, и Меглена Кунева и др.