Практиката държавната администрация да обявява поръчки с предизвестен победител продължава.

На 11 май държавната енергийна фирма "Булгартрансгаз" е потърсила доставчик на 160 мобилни телефони за 56 000 лв. без ДДС, като повече от половината от цената е за 19 смартфона от най-висок клас. При това, за тях критериите са така определени - мининум 8-ядрен процесор Exynos (б.р., използва се само от Samsung), поне 2600 mAh батерия, дисплей с диагонал от поне 5,1 инча, минимум 16-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камери, операционна система Android 5.0, сензор за пръстови отпечатъци и всrчко това, да се побира в размери, не по-големи от 143 на 72 на 7 милиметра и тегло не повече от 135 грама. На тези условия отговаря единствено смартфонът Samsung Galaxy S6 Edge, който струва 1500 лв. бройката.

"За какво на дружество за пренос и съхранение на природен газ са му необходими такива телефони", запита депутатът от БСП Георги Кадиев енергийната министърка Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Според Кадиев целта е било ръководството на фирмата да задоволи собствените си прищевки за мобилни телефони.

Петкова обясни, че апаратите били поръчани по технически спецификации от експертен екип на ведомството, защото били необходими на служители, които имат достъп в реално време чрез VPN-мрежи до системата на енергопреносното дружество.

Петкова е убедена, че е бил даден "равен достъп" за кандидатстване, защото в указания срок били получени 3 оферти. Но нито една от тях не била одобрена, защото не отговаряла на техническите изисквания.

"Това, че са се явили 3 фирми, няма значение - те са предложили едно и също, с разлика от няколко лева в цената", репликира Кадиев. Разковничето е, че тази поръчка е направена така, че на нея да отговаря само един телефон. Това е прокорупционно действие, категоричен е Кадиев.

Справка в офертите на фирмите, участвали в поръчката на "Булгартрансгаз", потвърждава тезата, че само Samsung Galaxy S6 Edge отговаря на заложените критерии. Но предложилата го фирма не печели поръчката, защото тя е по 3 обособени позиции, като скъпият апарат е в първата. Предложеният във втората категория телефон не покрил критериите и затова цялата поръчка на фирмата е била отхвърлена.

Съвсем наскоро гръмна подобен скандал - през май надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса си поръча 20 автомобила с такова задание, на което отговаря само продукцията на един автопроизводител. При нея размерите на колите, междуосовото разстояние и дори обемите на двигателите са конкретно определени.

Миналата година печално известната ДАНС по идентичен начин си поръча 84 возила в комплект със суперлуксозна лимузина - Jaguar XJ, общо за 3,6 млн. лева. Преди години същото направи и Народното събрание с покупката на автомобили.