"Може би трябва да ви разкажа за цялата 2013 г. Колегата Кристиян Димитров бе ударен с камък от хора, които не са съгласни с политиката на партия "Атака". През цялата година ни преследваха, унижаваха ни, пресрещаха ни някакви групи, които бяха платени. Затворници, пуснати от затвора специално за целта, агитки - дрогирани, пияни..."

Така бременната приятелка на Волен Сидеров - Деница Гаджева описа днес в съда обществено-политическата ситуация преди 6 януари 2014 г., когато депутати от националистическата партия влязоха в конфликт с други хора на летище Варна.

Сидеров е подсъдим за хулиганство заради инцидента, а днес бившата депутатка и сегашна негова спътница в живота за пръв път даде показания като свидетел. Тя дори се разплака емоционално и се наложи съдът да даде 10 минути почивка.

На обичайното снемане на данни и въпроса дали е в роднинска връзка с някого от страните по делото, Гаджева каза "не" и поясни, че живее съвместно с лидера на "Атака". Съдийката пък й обясни, че има право да не дава показания, ако са в негов ущърб.

Преди това защитата поиска Гаджева да бъде разпитана първа заради състоянието й. Адвокатите поискаха същото и за другите техни свидетели - защото медиите обикновено стояли на делата до обяд, изслушвали само свидетелите на обвинението, не се чували техните версии и така излизала едностранчива информация.

Съдът прие за Гаджева, но отказа да размества реда на иззслушванията за другите - бивши депутати от "Атака".

По описанието, дадено от Гаджева, в онази нощ групата от 6 депутати в самолета, а после и дошлите да ги посрещнат техни колеги, са имали низ от срещи с безпричинно агресивни хора.

Първо по време на полета Сидеров кротко си говорел с Десислав Чуколов, когато френското аташе Стефани Дюмортие се намесила. Напълно безпричинно започнала да обижда "Атака" и значката на Сидеров. Тя говорела 3-4 езика и се правела, че не разбира български, "но когато обижда, разбира", заключи Гаджева.

"Напсувала е едва ли не нашия символ", поясни бившата депутатка

Въпреки това лидерът на "Атака" не се конфронтирал с нея, а само културно отишли зад завеската, която дели обикновената класа от бизнес-класата. Свидетелката беше единодушна, че ако е имало пререкания, е щяла да чуе, защото тя деляла една двойна седалка с лидера си, а Чуколов бил през една отзад.

Когато слезли и ги взело автобусчето на летището, пък вътре ги нападнал словесно "един млад мъж, изглеждаше интелигентен", т. е. другият свидетел на обвинението - Димитър Бахнев.

"Ей простак", чули народните представители. "На мен ли казваш простак", попитал Волен Сидеров. "Да, да - простак нещастен", казал младият интелигентен мъж без никаква причина. "Защо обиждаш, как се казваш", била реакцията на партийния лидер. Оттам възникнал и последващият конфликт с Бахнев - те просто положили всички усилия да му получат личните данни, за да му заведат дело. Срещу него не упражнявали също никакво насилие.

По описанието на Гаджева после - вече извън летището, въпросното момче Бахнев показало среден пръст на групата, "без въобще никой да го е предизвиквал". Излиза, че е доста смел, защото към депутатите от самолета вече се били присъединили и техните колеги, пристигнали във Варна по-рано с коли. Бащата на Бахнев (който днес беше в залата) пък ударил шамар на Илиян Тодоров.

"Той обижда народни представители, баща му бие народни предсдтавители", описа драматизма на ситуацията Гаджева.

Намесили се полицаи от ОДМВР-Варна. Единият от тях - Костадин Колев (който именно претендира, че е ударен от Сидеров, б.р.) "изглеждал доста внушителен, дори бих казала пълен". Преди това Сидеров нарече униформения "130-килограмов екземпляр" и настоя той да присъства на всички дела.

Полицаите обаче въобще не се намесили на правилната страна да снемат самоличност на Бахнев - и да им я дадат. Само с фенерче разгледали депутатската карта на Сидеров, на която пише и правата му. Вместо това настанала блъсканица.

"Така ме блъскаше, че буквално ме удави в корема си", описа действията на Колев бившата депутатка.

В началото на делото пред залата самият Волен Сидеров каза, че процесът е политически и че е заговор между френското и американското посолство (а после добави и израелското) той да бъде изваден от политиката.

"Аз имам информация, че от френското и от американското посолство са наредили Сидеров да бъде притиснат, да бъде изваден от политиката и да му бъде направено дело. И сега в момента тече този сценарий - да получа осъдителна присъда, за да мога да бъда изваден от политиката. По този начин сценаристите си мислят, че аз вече ще отсъствам, гласът ми няма да се чува."

Той каза още, че получил информация, че зам.-градският прокурор Зорница Таскова, която поддържа обвинението, ще бъде издигната в градски прокурор, ако му издейства осъдителна присъда.

Процесът продължава.